SALUT
Societat 11/12/2019

La medicina personalitzada avança en càncer de mama

La combinació de dos fàrmacs podria substituir la quimioteràpia en els tumors més agressius

Xavier Pujol Gebellí
3 min
Una senyora amb barnús

BarcelonaLa medicina personalitzada ha fet un nou salt de qualitat en el tractament del càncer de mama. Segons un estudi liderat per l'Hospital Clínic de Barcelona en què han participat 21 centres espanyols, un nou tractament biològic basat en la combinació de dos fàrmacs podria ser tan o més efectiu que la quimioteràpia actual en els casos de més risc de metàstasi i en les formes de tumor més agressives. Els resultats de la investigació, que s'han presentat en el congrés mundial de l'especialitat que se celebra aquests dies a San Antonio, Texas, es publiquen a la revista mèdica The Lancet.

La combinació de fàrmacs es basa en l'ús de ribociclib, un inhibidor de les proteïnes CDK4/6, implicades en la regulació del cicle cel·lular, i de letrozol, teràpia que s'administra a pacients amb tumors hormonodependents. L'estudi s'ha fet amb la col·laboració de 106 pacients amb càncer de mama sensibles al tractament hormonal i amb un alt risc de desenvolupar metàstasi en els 10 anys següents al diagnòstic de la malaltia.

L'estudi, segons es destaca en la publicació mèdica, és el primer del món en què es verifica que un tractament biològic pot arribar a substituir la quimioteràpia convencional en pacients d'alt risc. El principal avantatge d'aquesta aproximació rau en una dràstica reducció dels efectes adversos. És a dir, una major seguretat i una menor toxicitat del tractament. Justament aquests dos últims aspectes defineixen els principals objectius de Coralleen, l'assaig clínic en fase II promogut pel grup SOLTI, integrat per més de 250 grups de recerca en 70 hospitals d'Itàlia, França, Portugal i Espanya.

Possible primera opció de tractament

Més enllà dels resultats i de l'eventual substitució de la quimioteràpia –uns aspectes que caldria comprovar en un estudi d'una dimensió molt superior–, la novetat que aporta Coralleen és el desenvolupament d'un test basat en dades genòmiques, patològiques i clíniques per seleccionar les pacients més adequades per rebre el tractament i per fer-ne el seguiment. Això vol dir que, mitjançant una anàlisi genètica, es determinen quines serien les malaltes susceptibles de respondre millor al tractament biològic. I, en funció del seu estat mèdic i de les característiques del tumor, s'administra la nova aproximació terapèutica.

Si es verifiquen els resultats en estudis posteriors, les principals candidates serien dones amb càncer de mama precoç i alt risc de recaiguda. En aquest context, els resultats del treball actual suposen un salt de qualitat rellevant en els tractaments personalitzats del càncer.

La combinació dels inhibidors de les proteïnes CDK4 amb una teràpia hormonal forma part del catàleg d'opcions dels oncòlegs clínics per al tractament de formes agressives de càncer de mama. Però fins ara sempre s'havia considerat un complement terapèutic. Segons Aleix Prat, cap del servei d'oncologia clínica de l'Hospital Clínic i coautor del treball, l'estudi publicat a The Lancet suggereix la possibilitat que passi a ser la primera opció segons el perfil de la pacient. Estadísticament, la dada inclou almenys el 30% dels casos dels tumors dependents d'hormones.

L'ús del test de selecció i seguiment de pacients, expliquen els autors, permet veure l'evolució de la pacient "gairebé en temps real". A més, amb dades objectives que certifiquen si respon adequadament o no a la teràpia biològica. La fórmula que es fa servir, conceptualment, és simple: segons els gens que s'expressen, les característiques del tumor i l'estat clínic de la pacient, coses que es veuen com si es tractés d'una analítica, es decideix si se segueix endavant amb aquesta teràpia o si es proposa un altre tractament. En la meitat dels casos, asseguren, els resultats han sigut "satisfactoris".

stats