Societat 10/01/2013

La meitat dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries

Es llencen 2.000 milions de tones de menjar, segons un informe que s'ha fet públic aquest dijous al Regne Unit

Efe
1 min
LA CRISI I LA NECESSITAT DE MENJAR La crisi ha fet que diàriament hi hagi un degoteig de persones que, a l'hora que tanquen els supermercats, s'acostin  als establiments per buscar aliments que acaben als contenidors perquè han caducat, però que encara estan en bon estat per ser consumits. A la imatge, una d'aquestes escenes en un carrer del centre de Barcelona.

LondresLa meitat dels aliments que es produeixen arreu del món, equivalent a 2.000 milions de tones, van a les escombraries, segons un informe de l'Institut d'Enginyers Mecànics del Regne Unit que s'ha fet públic aquest dijous.

D'acord amb aquesta institució britànica, el mal emmagatzematge, dates molt estrictes sobre venciment en l'empaquetat i consumidors molt exigents són les causes d'aquest rebuig. A més, en el cas del Regne Unit, un 30% dels vegetals no es cullen perquè l'aspecte que tenen en faria difícil la venda als mercats, segons el document.

El director d'energia i medi ambient de l'institut, Tim Fox, ha comentat que "la quantitat de menjar desaprofitada a tot el món és sorprenent. És menjar que podria ser utilitzat per alimentar una creixent població mundial, així com els que avui passen fam". "A més, és un innecessari malbaratament de terra, aigua i recursos energètics utilitzats en la producció, procés i distribució dels aliments", ha afegit.

Segons Fox, els supermercats exigeixen "aliments perfectes en aparença" per poder-los vendre. Alhora, l'informe assenyala que una gran quantitat d'aigua, aproximadament, 500.000 milions de metres cúbics, és utilitzada per a cultius que mai s'arriben a consumir.

L'ONU estima que l'any 2075 hi haurà 3.000 milions de persones més al món que caldrà alimentar, ja que la població arribarà als 9.500 milions.

Fox ha indicat que els experts han de fer un esforç per impedir aquest malbaratament de menjar i desenvolupar formes més eficients de conrear, transportar i emmagatzemar aliments. "Però per aconseguir això, els governs, les agències de desenvolupament i organitzacions com l'ONU han de treballar juntes per ajudar a canviar la mentalitat de la gent i descoratjar pràctiques malbaratadores per part de grangers, productors d'aliments, supermercats i consumidors", ha subratllat Fox .

stats