Societat 04/02/2011

"La meitat dels tumors es poden evitar si ens cuidem"

Conscienciació Adverteix que augmenten els càncers colorectals i els relacionats amb el sol i el tabac. Però podem contribuir a canviar-ho: només cal menjar bé i fer esport

L.b.
1 min
Tabernero també destaca els avenços en el diagnòstic precoç.

Quina és la incidència actual del càncer?

Els diagnòstics s'estan incrementant perquè la gent viu més anys i l'envelliment i el desgast dels teixits és el primer factor desencadenant. La mitjana d'aparició del tumor de còlon és els 68 anys i si visquéssim fins als 100 tots els homes tindríem càncer de pròstata. Altres factors són el tabac o els greixos. I després hi ha un grup petit de malalts que tenen un component hereditari.

Si sumem els casos en homes i dones, el càncer colorectal és el primer. Per què creix?

Perquè la població envelleix cada cop més i perquè estem canviant els hàbits de vida. Estem passant d'una dieta mediterrània a una d'americanitzada. Als EUA les taxes de càncer de còlon són més elevades i a l'Àfrica són la meitat que aquí.

Estem prou conscienciats del fet que amb hàbits de vida saludables podem prevenir el càncer?

No, i hem de coresponsabilitzar el ciutadà. Si la gent fes exercici, no fumés, es protegís del sol, fes una dieta mediterrània i no tingués sobrepès, el 50% dels tumors desapareixerien. I això és més efectiu que qualsevol medicament o cribatge.

Com valora els programes de detecció precoç?

S'ha de conscienciar la població que quan rebin la carta es facin les proves perquè hi ha gent que no ho fa. Però insisteixo: hàbits saludables. Una mamografia no prevé el càncer només detecta el tumor.

stats