HOMENATGE A ENRIQUE MORENTE JAZZ SÍ CLUB 13 DE GENER
Societat 14/01/2011

En memòria d'Enrique Morente, padrí del flamenc català

Marta Salicrú
2 min
La 'cantaora' Alba Carmona, al capdavant d'un quintet de veus flamenques, va interpretar una 'petenera' 'a cappella' .

Un mes després de la mort d'Enrique Morente a causa de complicacions arran d'una operació, el Jazz Sí Club del Taller de Músics va acollir ahir un acte en record del cantao r granadí. L'excusa era la presentació del nou número de la revista Sons , dedicat a Morente i que inclou la transcripció de l'última entrevista que va concedir, emesa a l'octubre en una televisió local granadina. Però l'essència de la trobada va ser recordar el vincle de Morente amb Barcelona i reconèixer el seu paper de "padrí del flamenc català", com el va definir Pere Pons, cap de publicacions del grup Enderrock, que edita Sons .

L'encarregat de glossar la relació del cantaor amb Barcelona va ser Lluís Cabrera, fundador del Taller de Músics i de la Peña Cultural Flamenca Enrique Morente de Nou Barris, activa durant els anys setanta, a més d'amic del cantaor . Cabrera va recordar la intensa relació de Morente amb la Peña, que freqüentaven petits figures del flamenc actual català com la cantaora Mayte Martín i el guitarrista Juan Ramón Caro, i que va portar Morente de gira per l'àrea metropolitana amb Manolo Sanlúcar i Manzanita. També va definir com a decisiva en la carrera del cantaor la seva participació al Seminario Internacional de Flamenco Carmen Amaya, celebrat el 1989 a Begur. "Des d'aleshores, tot el que va fer va ser trencador", va afirmar, amb menció especial a Omega (1996) -l'influent disc en què va versionar Leonard Cohen i cantar Lorca al costat del grup de rock granadí Lagartija Nick- i al concert que va fer amb el cor Angelite de veus búlgares a la plaça de la catedral de Barcelona durant la Mercè del 1998.

L'última vegada que Lluís Cabrera va veure Morente va ser després del concert del cantaor el 23 de novembre a El Molino, en l'estrena del cicle de flamenc que comissiona Mayte Martín. Cabrera va explicar com, després de convèncer-lo per fer una òpera amb el compositor Enric Palomar -un projecte que va quedar pendent-, Morente li va reconèixer que estava cansat. "Jo ja he fet moltes coses, per què ningú recull el testimoni? Jo ja faig preguntes, però les he de respondre jo, també?", li va dir Morente.

L'acte el va tancar l'actuació d'un cor de cinc veus flamenques -la veu era l'eina i l'obsessió de Morente-, que sota la direcció de la cantaora Alba Carmona van interpretar una petenera a cappella . Però va servir també perquè Lluís Cabrera anunciés novetats per a la propera edició del festival Flamenco Ciutat Vella. El festival deixarà de fer concerts a l'aire lliure al pati de les Dones del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, mantindrà els del Hall i estrenarà un nou equipament al mateix CCCB, un teatre. I pel que fa a la programació, apostarà pels nous talents i muntarà trobades inèdites entre artistes flamencs amb músics d'altres estils. La formació Gospel Messengers protagonitzarà un espectacle en record a Morente.

stats