En dos anys més de 6.200 'menes' han arribat a Catalunya

Catalunya és la comunitat autònoma amb més menors estrangers no acompanyats registrats el 2018

Entre el gener del 2017 i el juny del 2019, 6.261 nens i joves immigrants no acompanyats, coneguts com a 'menes', han arribat a Catalunya. Segons dades facilitades per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat, les arribades dels nens i adolescents immigrants va començar a incrementar-se a partir del juliol del 2017, quan les arribades van superar el centenar de persones per mes i es van situar en un màxim de 226 el novembre d'aquell any. Aquesta tendència va continuar creixent durant l'any 2018, i va assolir una xifra rècord de 3.697 a finals d'any, però durant aquest 2019 han començat a disminuir el nombre de 'menes' i s'han situat en 1.129 arribades fins al juny.

L'arribada massiva d'aquests menors ha precisat la dedicació dels responsables del govern català en l'àmbit de la infància i adolescència, d'entitats que atenen els menors en l'oci i diverses ONG com la Creu Roja. Després de mesos de desconcert, durant els quals es van produir casos de menors dormint en comissaries dels Mossos i en dependències judicials mentre esperaven ser identificats, l'administració va dissenyar un nou pla d'atenció i va requerir l'ajuda dels ajuntaments, en una primera reunió conjunta al juliol.

Així, el Govern ha optat per atendre els nens i joves nouvinguts en un únic edifici provisional fins que estigui enllestit el definitiu a finals d'aquest any, situat a la serra de Collserola i cedit per l'Ajuntament de Barcelona. En aquest centre provisional i allunyat del centre, els Mossos d'Esquadra identificaran els menors sense que hagin de passar per comissaries, es podran rentar, descansar, trucar a les seves famílies i no esperar més de 24 hores que la Generalitat els trobi una plaça en un centre de Catalunya, on estaran tutelats per d'administració catalana fins que facin els 18 anys.

A més, a mitjans de juliol es va anunciar un pla de suport de 14,5 milions d'euros als municipis que acullen centres de joves que han emigrat sols amb dos objectius: oferir ajuda als ajuntaments i consells comarcals per millorar l'acollida i la inclusió en el territori i impulsar l'acompanyament en l'autonomia dels majors d'edat en situació de vulnerabilitat laboral. 

Quants 'menes' hi ha a l'estat espanyol?

Espanya compta amb més de 12.300 menors estrangers que viatgen sols, segons el registre oficial del ministeri de l'Interior, tot i que les xifres no es corresponen amb el total d'arribades registrades en el conjunt de les comunitats autònomes. La majoria d'autonomies reconeixen que aquestes xifres van canviant per mesos, ja que als menors no se'ls pot obligar a quedar-se als centres assignats per iniciar els seus tràmits i alguns decideixen anar-se'n a altres comunitats i fins i tot seguir la seva ruta per Europa, on tenen coneguts o familiars. 

Segons les últimes dades del ministeri, del 2018, Catalunya és la comunitat autònoma amb més menors estrangers registrats (3.697), seguida d'Andalusia (2.172). D'altra banda, Extremadura (25) i la Rioja (7) són les que menys 'menes' registrats tenien.