Consum responsable
Societat 24/12/2010

Menys llagostins per un Nadal més sostenible

Greenpeace i WWF fan una crida per evitar consumir espècies marines en extinció. Proposen alternatives sostenibles com les sardines, el pop o les nècores

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una caixa de llagostins al moll pesquer de Sant Carles de la Ràpita

BarcelonaSi voleu celebrar el Nadal i alhora ser respectuosos amb el medi ambient caldrà que eviteu els plats amb llagostins, molt tradicionals en aquesta època, però també altres peixos molt apreciats com la tonyina, l'anguila, el caviar d'esturió o el turbot salvatge, perquè la seva pesca suposa un perill per al medi ambient. En el cas dels llagostins, segons Greenpeace, per cada quilo que se'n captura se'n llancen 10 d'altres espècies, mortes o moribundes, entre les quals hi ha tortugues en perill d'extinció. En el cas de la tonyina, tots els estocs han arribat al límit de la seva explotació i molts d'ells estan disminuint ràpidament o es troben esgotats i Greenpeace assegura que l'espècie està en perill d'extinció.

Aquest són alguns dels consells nadalencs de les organitzacions ecologistes Greenpeace i WWF, que han difós una sèrie de recomanacions per animar els ciutadans a "comprometre's amb el mar" i evitar en aquestes festes el consum de les espècies més amenaçades. Greenpeace ha penjat a la seva pàgina web una llista d'aquestes espècies per tal que els ciutadans evitin comprar-ne.

WWF, per la seva banda, proposa una sèrie d'alternatives perquè els consumidors puguin gaudir de productes del mar durant aquestes festes però que són "més sostenibles", com la sardina o l'areng, el pop, la nècora, la cranca o el percebe.

Menús amb verdures

Aquesta ONG recomana el consum d'espècies que provinguin de la pesca costanera o pesqueries pròximes, arts amb menys impacte sobre el medi, i que hagin estat extretes respectant les regulacions com les talles mínimes, límits de captura i les vedes.

Per la seva banda, Greenpeace demana evitar els productes elaborats i sobreenvasats, reduir el consum de carn i peix i apostar per menús rics en verdures, llegums i fruites. Pel que fa al peix, insisteix en la importància de rebutjar els peixos immadurs i els llagostins, ja que "la seva pesca salvatge afecta moltes altres espècies que són descartades i el d'aqüicultura devasta els manglars".

stats