Societat 11/02/2019

Més de 480 persones viuen en 79 assentaments a la ciutat de Barcelona

L'any es va tancar amb més assentaments que en el primer trimestre, 77, però menys persones

Efe
2 min
Una vista aèria de l’estat actual de l’assentament de les Glòries, a Barcelona.

BarcelonaLa xifra de persones que viuen en assentaments a Barcelona va baixar lleugerament el 2018 i al desembre era de 481, davant les 536 registrades en el recompte de persones sense llar que es va fer en el primer trimestre de l'any.

En canvi, la ciutat ha tancat el 2018 amb 79 assentaments, dos més que en el primer trimestre, quan n'hi havia 77.

Aquestes xifres les ha facilitat la tinent d'alcalde Laia Ortiz en una compareixença a la comissió de drets socials a petició del grup de Ciutadans per explicar els plans d'actuació actuals per ajudar les persones que viuen en els assentaments irregulars de la ciutat.

A més d'aquestes xifres, Ortiz ha destacat que, actualment, el consistori destina 660.000 euros a l'any a l'Oficina del Pla d'Assentaments Irregulars (Opai), 2,4 vegades més del que es destinava a principi de mandat, i que s'ha incrementat el nombre de persones ateses.

L'oferta de capacitació professional s'ha incrementat de 75 actuacions l'any 2016 a 186 l'any 2017, fins a les 235 del 2018.

Respecte a la inserció laboral, Ortiz ha explicat que durant el 2018 va haver de reorientar el servei cap a capacitacions prelaborals perquè les persones ateses cada vegada presenten nivells més baixos de formació, ja que ha augmentat el percentatge de persones rom per les polítiques migratòries d'alguns estats membres de la UE.

La tinent d'alcalde ha subratllat que el fet que els serveis socials facin bé el seu treball no "erradica els assentaments", sinó que busquen sortides per a famílies i individus a la vegada que vetllen per la convivència a l'espai públic.

En el debat, el PDECat i el PSC han denunciat l'augment del nombre de persones que sobreviuen en assentaments durant el mandat de l'alcaldessa Ada Colau i han fet responsable el govern municipal de la situació.

El principal debat ha sigut entre Laia Ortiz i la regidora de Ciutadans Marilén Barceló, amb relació al candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls, avalat per Cs.

Ortiz ha assegurat que Valls va ser "el flagell dels gitanos" quan va ser primer ministre de França i li ha preguntat si "el que ha vingut a fer a Barcelona és expulsar la població".

Barceló, que ha denunciat la venda i consum de droga en els assentaments i ha assegurat que en aquest mandat s'està passant dels "narcopisos i els narcocotxes als narcocampaments", ha replicat a Ortiz: "Valls ho farà millor que vostè, perquè combinarà les polítiques socials i les de seguretat".

stats