Societat 20/06/2014

Més de 3.200 mossos i 700 bombers treballaran durant la revetlla de Sant Joan

Hi haurà 92 controls d'alcoholèmia, Metro i Rodalies reforçaran el servei i es faran 144 castells de focs i 320 correfocs

Acn
4 min
Nit de Sant Joan a Barcelona / PERE VIRGILI

BarcelonaUn total de 3.264 mossos d'Esquadra i gairebé 700 efectius dels Bombers de la Generalitat vetllaran per la seguretat dels ciutadans durant la nit de Sant Joan, el proper dilluns 23. D'aquesta manera s'intentarà evitar qualsevol tipus d'incident com accidents de trànsit, baralles, incendis o lesions amb petards i coets.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, a més, ha demanat a la població que, a més, sigui prudent per reduir al mínim el risc. L'any passat els Bombers van fer 758 sortides, hi va haver 206 ferits per pirotècnia i no hi va haver cap mort a les carreteres.

El conseller ha dit que Interior pot posar tots els recursos humans i materials disponibles, però no pot substituir la prudència de la ciutadania quan condueixi o a l'hora de tirar petards. Per això, la nit del 23 hi haurà 2.442 mossos uniformats i de paisà que faran tasques de seguretat ciutadana, 453 efectius d'ordre públic i 369 de trànsit. Aquests últims establiran 92 punts de controls d'alcoholèmia.

La policia vigilarà sobretot els accessos i sortides de les localitats més importants, les estacions de tren, les platges i les zones d'oci nocturn, principalment de la ciutat de Barcelona i del Baix Llobregat i el Garraf. El director general de la Policia, Albert Batlle, ha demanat tant als conductors com als vianants molta prudència. En els últims dies també s'han controlat els vehicles de transport de material pirotècnic.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, ha admès que aquest pont de quatre dies serà "complicat i difícil", perquè comencen les vacances escolars. El dispositiu especial de sortida comença a les 3 d'aquest divendres a la tarda i s'allargarà fins les 3 de la tarda de dissabte. Diumenge a la tarda i dimarts a la tarda hi haurà dispositius especials per a la tornada. Les vies amb més complicacions seran l'AP-7, la C-31 i la C-32.

Isern ha demanat als conductors que s'informin de l'estat del trànsit, que no beguin alcohol la revetlla de Sant Joan i que no oblidin les mesures de seguretat quan es moguin per carreteres secundàries quan ja siguin a les zones d'oci o vacances. Trànsit està preocupat per les xifres de sinistralitat durant aquest primer semestre, ja que no segueixen la tendència a la baixa tant pronunciada com en els últims temps, sobretot pel que fa a les motos.

Per reduir els trajectes amb vehicle privat, el Metro de Barcelona funcionarà 43 hores seguides entre dilluns i dimarts, i així funcionarà durant tota la revetlla. Hi haurà reforç de seguretat a les estacions més properes a les platges i a les de plaça Catalunya i Urquinaona. També Rodalies Renfe reforçarà els combois i les freqüències de les dues línies que van a les zones costaneres del Baix Llobregat i Garraf per una banda, i el Maresme i Blanes per l'altra. Així, es duplicaran les places disponibles, afegint-ne 10.480 d'addicionals.

Hi haurà trens especials i d'altres tindran el doble de vagons, tant per anar a les platges la nit del 23 des de la ciutat de Barcelona com per tornar-ne el matí del 24. També es reforçarà la seguretat a les estacions, amb vigilants privats, mossos i policies locals, i dins d'alguns vagons, a les estacions més freqüentades, encara amb el record de fa quatre anys de l'atropellament mortal de diversos passatgers a l'estació de Castelldefels-Platja.

Prevenció de cremades i incendis

Per la seva banda, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés, ha explicat que la nit de Sant Joan treballaran uns 700 efectius dels Bombers, inclosos voluntaris, el doble que una nit normal. Parés ha recordat que l'any passat van realitzar 758 sortides. El diumenge a les 7 del matí comença una vaga indefinida dels bombers, però en considerar-se un servei públic essencial, els serveis mínims són tant amplis que la vaga no hauria d'afectar els serveis urgents.

Jordi Aurich, director general de Protecció Civil, ha estat l'encarregat de demanar als catalans que siguin prudents a l'hora de tirar petards, tant per evitar danys a les persones com per minimitzar el risc d'incendi forestal, de mobiliari urbà o a l'interior dels domicilis. Per això, ha recordat les mínimes normes de conducta a l'hora de comprar o tirar els petards i coets i no encendre fogueres sense autorització municipal. Des del 2010, quan es van atendre 355 persones per cremades o ferides per petards, les xifres han millorat, ja que el 2013 n'hi va haver 206, 102 dels quals menors d'edat i 64 d'aquests menors d'11 anys.

Protecció Civil ha fet xerrades a les escoles i instituts per donar consells als adolescents i ha distribuït cartells i fulletons amb les recomanacions més habituals, com les edats indicades per a cada tipus de petard, no reencendre els petards no explotats, no portar-los a les butxaques, tirar-los com indiquen les instruccions, no tirar-los a prop d'altres persones ni des de balcons o finestres.

Permisos de venda, focs artificials, correfocs i trabucaires

D'altra banda, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya ha informat que aquest any ha autoritzat 1.188 punts de venda de petards a tot Catalunya, 160 més que l'any passat, cosa que suposa un 15,5% d'increment. En concret, la ciutat de Barcelona té 143 casetes i locals, i la resta de comarques barcelonina 659, sobretot casetes provisionals. Tarragona, Lleida i Girona tenen més d'un centenar de punts de venda cada demarcació.

Igualment, s'han autoritzats 144 esdeveniments amb focs artificials, 134 dels quals a les comarques de Barcelona, que utilitzaran més de 20.000 quilos de barreja explosiva. Pel que fa a espectacles de diables i correfocs, se n'han autoritzat 320, 310 dels quals a Barcelona, però només 32 superen els 50 quilos de pólvora. Per últim, els grups de trabucaires han estat autoritzats a realitzar 206 actes, 197 dels quals a Barcelona, que l'any passat en va realitzar 161.

stats