Publicitat
Publicitat

EDUCACIÓ

Els mestres que es jubilin anticipadament no acabaran de cobrar la gratificació extra fins al 2015

El Govern destinarà més d'un milió d'euros per estimular que els professors es retirin quan facin 60 anys. La mesura expira el 31 d'agost

La Generalitat destinarà més d'un milió d'euros perquè els mestres i professors de 60 anys es puguin jubilar anticipadament abans del 31 d'agost. La mesura l'ha aprovat el consell executiu d'aquest dimarts. S'hi poden acollir docents que hagin exercit com a mínim 28 anys. S'hi podran acollir uns 2.000 docents.


La llei d'educació espanyola (LOE) preveu jubilacions anticipades i voluntàries fins al 31 d'agost del 2011, data en què s'acaba la implantació de la norma. L'anterior legislació, la LOGSE, també preveia jubilacions anticipades. Per tant, des del 1991 els docents han pogut jubilar-se als 60 anys. Ho poden fer a partir dels 15 anys d'exercici de la professió. Si han treballat 28 anys, els mestres i professors reben, a més, una paga extra que varia en funció de la comunitat autònoma. Fa setmanes que el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, estudia prorrogar un any més el sistema de jubilació anticipada dels mestres, però encara no ha anunciat la decisió final.


L'acord de Govern d'aquest dimarts, pactat amb els sindicats, estableix que a la nòmina d'agost de 2011 s'abonarà la gratificació corresponent a l'Estat i el 20% de la gratificació corresponent a la Generalitat. La resta fins arribar al cent per cent s'abonarà en les nòmines d'agost dels anys 2012, 2013, 2014 i 2015.


Un professor de secundària de 60 anys que ha exercit 35 anys cobra a Catalunya una paga extra de 27.600 euros. En canvi, al País Basc, cobra 50.300 euros i, al País Valencià, 17.150 euros, segons dades del sindicat STES corresponents a l'any 2009. La gratificació varia perquè la part de cada comunitat autònoma és diferent.


A la majoria de països europeus els mestres es poden retirar abans d'arribar a l'edat oficial de jubilació. En general, l'edat se situa al voltant dels 60 anys i tenen dret a percebre la pensió completa si han complert 30 anys de servei.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de