RECERCA
Societat 04/12/2017

Una mostra de sang per predir el tractament més eficaç capaç de reduir la metàstasi en el càncer colorectal

Investigadors catalans publiquen un estudi per millorar el pronòstic de pacients amb càncer avançat

Europa Press
2 min
La Dra. Eva Martínez-Balibrea i l’oncòleg mèdic José Luis Manzano, autors de l’estudi.

BarcelonaUna mostra de sang pot servir per triar millor el tractament per als pacients amb càncer colorectal en estat avançat. Un estudi clínic pioner ha obert la porta a la possibilitat de triar un tipus de quimioteràpia o un altre a partir de dues variants genètiques que es determinen a través d'una mostra de sang. El treball científic, publicat a 'Annals of Oncology', l'encapçala l'Institut Català d'Oncologia (ICO) en col·laboració amb investigadors de centres de tot l'Estat.

L'objectiu inicial de l'estudi era poder reduir el "temps de progressió tumoral", és a dir, el temps que transcorre des de l'inici del tractament fins que el tumor torna a créixer. Aquest objectiu no s'ha pogut aconseguir perquè en els dos grups d'estudi –tant el de control com l'experimental– han presentat una progressió similar.

Tot i això, els metges han vist diferències importants en resposta a la teràpia. El percentatge de pacients que van respondre al tractament, és a dir, que van reduir la metàstasi, va ser significativament superior al grup experimental. Per tant, això suposa un augment dels pacients que després del tractament es van poder operar les metàstasis, cosa que millora el pronòstic de la malaltia. A més, els doctors també han observat que se'n redueixen els efectes secundaris, perquè el grup que es va sotmetre a l'experiment va presentar menys episodis de toxicitat que el grup estàndard.

"És el primer cop que som capaços d'assignar un tipus de quimioteràpia partint de la informació genètica del teixit sa, és a dir, d'una mostra de sang i no dels seus tumors", explica la doctora Martínez-Balibrea de l'ICO Badalona i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Martínez-Balibrea es mostra positiva amb els resultats de l'estudi: “Desenvolupar tractaments millors i més efectius és una feina d’anys, però, en aquest cas, l’equip ha obert la porta a una nova forma de tractament per a aquest tipus de pacients de càncer colorectal”.

Aquests resultats obren la porta a la possibilitat que els metges personalitzin més el tractament dels pacients de càncer colorectal en estat avançat.

stats