Pendents del fred per allargar la bona ratxa boletaire

Si les temperatures no comencen a baixar aviat ens podríem trobar en un escenari com el de l'any passat, en què les bones perspectives de l'inici de temporada es van quedar en res

No hi ha dubte que en els últims tres mesos l'atmosfera ha estat remant clarament a favor dels boletaires. La insistència de les pluges en alguns casos és realment sorprenent, en indrets com Guardiola de Berguedà i la Seu d'Urgell des de l'1 de juny fins ara no hi ha hagut cap setmana completa sense algun ruixat, en aquests més de 120 dies no n'hi ha hagut mai més de 6 sense pluja.

A Olot hi han plogut més de 100 l/m2 en cadascun dels últims tres mesos, una circumstància gens habitual, ja que normalment després d'un o dos mesos de pluges abundants arriben períodes més secs. Des de l'1 de juliol diversos observatoris han superat els 400 l/m2, i només en alguns sectors del sud n'hi han plogut menys de 100. Alguns dels que han rebut pluges abundants són: Olot 486 l/m2, Girona 454, Núria 374, Guardiola de Berguedà 319 i Vic 301, d'entre els més secs destaca Tarragona, on només hi han plogut 62 l/m2 entre l'estiu i el setembre. Les pluges, doncs, no han arribat en abundància arreu, tot i que durant el setembre ha plogut de forma més extensa que durant els mesos d'estiu.

Una de les claus d'aquesta gran producció de bolets de les últimes setmanes ha estat l'absència d'onades de calor durant l'estiu, un factor important que ha evitat es trenqués el cicle dels fongs.

Alguns caçadors experts alerten ara que les temperatures massa suaus estan fent aparèixer molts cucs que malmeten especialment els rovellons. Certament el setembre ha estat calorós, i en molts casos la mitjana del mes ha acabat sent entre un i dos graus superior al que caldria esperar. Tot i que les temperatures van normalitzar-se a partir del dia 20, hem entrat a l'octubre novament amb valors massa alts per l'època.

Les nits fredes, a la segona quinzena

Si les temperatures no comencen a baixar aviat ens podríem trobar en un escenari com el de l'any passat, en què les bones perspectives de l'inici de temporada es van quedar en res. Els mapes del temps de llarg abast fan pensar que hi haurà un canvi de tendència a partir de la setmana que ve. Si bé els pròxims sis dies les temperatures seran molt altes, a partir de dilluns vinent és probable que hi hagi una davallada clara dels termòmetres, que podria ser fàcilment de més de 5 graus.

Això seria un estímul positiu, que ajudaria a mantenir les bones perspectives de cara a les setmanes vinents. Aquest canvi de temps a més a més podria anar acompanyat de noves pluges, després d'una setmana que previsiblement haurà estat seca.

Més continguts de