Meteo 09/06/2018

Aquesta primavera ha sigut la més plujosa des del 1950 en alguns observatoris del Pirineu

Diversos observatoris de Catalunya ja superen la precipitació mitjana anual en només sis mesos

Marc Gassó
2 min
Riera de Santa Coloma de Farners, aquest passat dijous / JAUME MOS

BarcelonaSegons la nota de premsa que va publicar el Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya) aquest darrer dijous, la primavera del 2018 (mesos de març, abril i maig) ha estat noticiable quant a pluviometria estacional. Hi ha hagut un superàvit de precipitacions a la major part del Principat, fet que, pel que fa a la primavera, no passava des del 2013.

En alguns punts del Pirineu i Prepirineu occidental, amb dades des de l'any 1950, ha sigut la primavera més plujosa. També cal destacar punts de Ponent i de la serralada prelitoral, on s'han recollit quantitats que permeten qualificar la primavera del 2018 de molt plujosa, i fins i tot localment la més plujosa de, com a mínim, els darrers 20 anys. Entre aquests punts de Ponent destaca l'observatori de Vilanova de Meià, on ja acumulen 721 mm enguany i superen la seva mitjana anual, que és de 100 mm.

Per altra banda també cal destacar aquest mes de juny. En només els primers 7 dies, 22 observatoris catalans ja superen els 75 litres per metre quadrat i també, lògicament, la mitjana climàtica mensual. Tot i això, malgrat aquesta abundància global de precipitació, enguany, a diferència de l'esmentat 2013, ha tingut també alguns sectors secs. Destaca en aquest aspecte el delta de l'Ebre i altres punts del litoral Sud, però també de part del litoral Central. A l'extrem sud del país, el dèficit pluviomètric estacional fa més d'un any que s'arrossega.

Mapa de % de precipitació acumulada de la primavera 2018, respecte a la mitjana climàtica / METEOCAT (SMC)

La distribució de la precipitació mostra una primavera molt plujosa (més del 190% respecte de la precipitació mitjana climàtica) al Pirineu i Prepirineu, sectors de Ponent i de les serralades prelitorals. A Viella (la vall d'Aran), Oliana (l'Alt Urgell) Nerets-Tremp (el Pallars Jussà) i el Pont de Suert (l'Alta Ribagorça) la primavera de 2018 ha sigut la més plujosa d'almenys els últims 69 anys.

A més, 9 estacions de la XEMA amb 20 o més anys de dades, situades a les comarques de la Noguera, la Segarra, la Conca de Barberà, Osona i el Vallès Oriental, han enregistrat el rècord de precipitació primaveral. S'evidencia així, al marge dels rècords absoluts, que la primavera d'enguany ha estat entre les més plujoses de les darreres dècades a àmplies àrees del territori.

stats