Meteo 31/08/2014

Avui fa 20 anys del tornado de l'Espluga de Francolí

El 31 d’agost de 1994 a la tarda un potent tornado va afectar els afores de l’Espluga de Francolí, amb vents de més de 180 km/h

Oriol Rodríguez
3 min

BarcelonaQuè va passar?

La tarda del 31 d’agost de 1994 hi havia molta inestabilitat: les nuvolades creixien amb força a les zones de muntanya de l’interior i deixaven patacs d’aigua locals i pedregades importants.

A Ulldemolins, una forta tempesta va deixar 30 l/m2 en poca estona, acompanyats de pedres de més de 4 centímetres de diàmetre. Aquesta potent nuvolada va travessar les Muntanyes de Prades i va entrar directament cap a la Conca de Barberà. Mentre a Montblanc queia una pedregada molt destacable, a l’Espluga de Francolí estaven pendents de l’evolució d’un dels tornados més forts que hi ha hagut a Catalunya durant les últimes dècades.

Pels volts de tres quarts de cinc de la tarda es va començar a formar l’embut a la base del núvol de tempesta al sud-est del nucli urbà. Va ser allà on hi va haver els primers desperfectes, un cop el tornado va tocar terra: va malmetre els camps de conreu i va causar danys a les cobertes de les granges i de les masies d’aquella zona.

El tornado anava avançant cap al nord del poble, a poc a poc i amb canvis de direcció. Va arribar a creuar el riu Francolí, trinxant els arbres de la llera, va travessar la carretera TV-7001 i la via del tren, trencant la catenària i fent saltar guspires, tal com es pot veure al vídeo que va enregistrar la Montse Rufié.

Tot i que el tornado no va arribar a entrar al nucli urbà, sí que va fregar l’extrem nord de la població, aixecant teulades i, fins i tot, tombant algunes parets. A mesura que s’allunyava anava perdent força fins que, un cop creuat el riu Sec, es va acabar dissipant. Va arribar a recórrer un total de 2,5 quilòmetres durant els 20 minuts que va estar provocant danys.

El més impressionant d’aquell tornado, a part del fort vent que va superar els 180 a 200 km/h, varen ser les seves dimensions. En la major part del seu recorregut tenia un diàmetre aproximat de 100 metres, però és que hi va haver moments en els que va arribar als 200 metres d’amplada.

Per sort, aquell dia era Sant Ramon, festa local a l’Espluga de Francolí, i just a l’hora en la que el tornado feia estralls la major part dels veïns i veïnes eren a l’ermita. Per tant, no hi havia gent treballant als camps de conreu ni passejant pel poble i no es van haver de lamentar danys personals.

Al llarg d’aquell vespre les tempestes i les pedregades van continuar afectant altres punts del país, acumulant quantitats de fins a 117 l/m2 a Sant Jaume de Frontanyà, 45 l/m2 al Vendrell i 35 l/m2 a Conesa.

Els tornados a Catalunya

A Catalunya no és estrany que hi hagi tornados, de mitjana n’hi ha entre 3 i 4 cada any. A diferència del que passa als Estats Units, els tornados que tenim aquí no solen ser gaire forts i acostumen a durar poca estona.

Els tornados es classifiquen mitjançant l’Escala Millorada de Fujita. A partir de les destrosses que provoca el fenomen s’estima la velocitat a la que va arribar el vent. Aquesta escala compta amb sis graus: el més baix de tots és l’EF0 (vents de fins a 137 km/h), i el més alt l’EF5 (vents superiors als 322 km/h).

Al nostre país, els tornados solen ser EF0 o EF1, per tant són tornados que es consideren febles. Tot i això també s’han registrat alguns EF2, com el de l’Espluga de Francolí. De fet, des de l’any 2001 hi ha hagut 45 tornados, dels quals 5 han estat EF2: el de Lladurs de l’octubre de 2002, el de Manresa de l’agost de 2003, el del Prat de Llobregat del setembre de 2005, el de Castellcir de l’octubre del 2006 i el de Cabra del Camp del novembre de 2008.

La zona on s’han presentat amb més freqüència és al litoral i al prelitoral comprès entre el riu Llobregat i el riu Francolí. Tot i que n’hi poden haver al llarg de tot l’any, l’època més favorable per a la seva formació és entre finals d’agost i finals d’octubre.

L’últim tornado que hi ha hagut a Catalunya ha estat aquest mateix 2014, concretament el dia 30 de maig a Vilabella, a l’Alt Camp. Va ser un EF0, amb vents que van arribar als 120 km/h.

stats