Avui estem més lluny del Sol que cap altre dia de l'any

A tres quarts de set de la tarda es produirà l'afeli

Us sonarà estrany quan noteu com crema avui el sol, però aquest divendres estarem més lluny del Sol que en cap altre dia de l'any. Concretament quan siguin tres quarts de set de la tarda es produirà l'afeli, el moment en què la Terra i el Sol es distancien més en tot l'any.

L'afeli es produeix sempre durant els primers dies de juliol, i es deu al fet que l'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és completament circular, sinó lleugerament el·líptica. A causa d'això avui som 5 milions de quilòmetres més lluny del Sol que durant els primers dies de gener. Avui la distància Terra-Sol ronda els 152 milions de quilòmetres, mentre que cap al dia de Reis arriba a baixar fins als 147 milions.

Això ens diu clarament que les estacions no es defineixen per aquesta diferència de 5 milions de quilòmetres, sinó pel fet que la Terra dona voltes al voltant del Sol amb una certa inclinació, i això fa que uns mesos el sol incideixi més directament a l'hemisferi nord, i d'altres, a l'hemisferi sud.

Un altre fet curiós és que gràcies a aquesta òrbita el·líptica els estius duren una mica més que els hiverns a l'hemisferi nord, i a l'hemisferi sud passa just al contrari. Per exemple, aquest estiu durarà 93 dies i 15 hores, mentre que l'hivern vinent durarà només 88 dies i 23 hores. 4 dies i 16 hores més d'estiu que d'hivern.