Calendari astronòmic de l'octubre: els fenòmens que no us heu de perdre

Malgrat que es veuran menys planetes a ull nu, encara podrem contemplar bé Saturn, Mart o Venus

La Lluna de l'octubre

Actualment la Lluna està en fase minvant. Aquest vespre, quan surti a les 20.50, encara en podrem contemplar el 95% del diàmetre il·luminat. La Lluna estarà en quart minvant el dia 12 d'octubre, el dia 19 hi haurà lluna nova i el 28 estarà en quart creixent. La pròxima Lluna totalment plena la podrem veure el dia 4 de novembre a les 06.22.

Escurçament del dia

Des de finals de setembre que tenim més hores de foscor que no pas de llum solar, i l'escurçament del dia ja és ben apreciable al vespre. Aquest dissabte el sol es pondrà a les 19.23 i serà nit fosca abans de les 20.00.

Lligat amb l'escurçament del dia, cal recordar que el diumenge 29 d'octubre passarem a l'horari d'hivern i que a les 03.00 caldrà endarrerir una hora les agulles del rellotge. El dissabte 29 d'octubre serà negra nit a les 19.18 i l'endemà –amb el canvi horari– serà ben fosc pels volts de les 18.15.

L'últim dia del mes d'octubre, el sol sortirà a les 07.21 i es pondrà a les 17.47. Aquell dia tindrem 10 hores i 25 minuts de llum solar, 4 hores i 45 minuts menys que el dia del solstici d'estiu.

El cel del mes d'octubre

A diferència del que passa al bell mig de l'estiu, en què són visibles nombrosos planetes a ull nu, l'octubre no és un mes gaire generós pel que fa a visualitzacions planetàries.

Un altre element que cal tenir present al llarg de la tardor i l'hivern –a banda de la fresca nocturna– és la presència freqüent de boira o capes de núvols baixos a les fondalades i valls de l'interior i del nord del país. Les cotes mitjanes i altes de les muntanyes seran més adequades per a les observacions.

Saturn és un dels pocs planetes que es deixarà veure al capvespre aquest mes, poc després de la posta de sol i mirant cap al sud-oest.

Mart i Venus també es deixaran veure, per bé que només els podran contemplar els més matiners. Per tal de localitzar-los caldrà mirar cap a l'est abans de l'alba. Aquests dies sortiran per l'horitzó especialment pròxims entre ells, però a mesura que avanci el mes es veuran cada dia una mica més lluny.

Mercuri i Júpiter no es veuran a causa de la seva proximitat aparent amb el Sol.

Pel que fa als meteors, aquest mes destaquen diverses pluges de meteors, la més rellevant de les quals serà la dels  Oriònids, que tindrà un màxim el dia 21 d'octubre, fet que coincidirà amb l'absència de la Lluna.