Calendari astronòmic de novembre: fenòmens astronòmics molt destacats a simple vista

Aquest mes destaquen dues pluges d'estels molt vistoses i la visibilitat excepcional de Mercuri

Els Tàurids

Són una petita pluja de meteors de llarga durada que produeixen entre 5-10 meteors per hora. Neix de dos fluxos separats: el primer és produït pels grans de pols que va deixar l'asteroide 2004 TG10 i la segona seqüència és produïda per restes deixades pel cometa 2P Encke.

A partir d'aquest dilluns, dia 5, començarà la pluja i s'allargarà fins a la nit de dimarts a dimecres, dia 7, en què ja serà més visible a Catalunya. A causa de la meteorologia desfavorable, demà no creiem que es pugui gaudir d'aquesta pluja d'estels, però sí les nits següents en què la nuvolositat ja serà menys abundant o fins i tot nul·la.

La pluja dels Tàurids té lloc des del 7 de setembre fins al 10 de desembre, però enguany arriba al punt màxim la nit del 5 al 6 de novembre. La lluna creixent deixarà el cel fosc per a una bona observació, sobretot just després de mitjanit. Els meteors irradiaran des de la constel·lació de Taure, però poden aparèixer en qualsevol part del cel.

Mercuri

El dia 6 de novembre també destaca un altre fenomen astronòmic. El planeta Mercuri arriba a la màxima elongació oriental de 23,3 graus del Sol. És el millor moment per veure Mercuri, perquè estarà en el seu punt més alt per sobre de l'horitzó durant la nit. A més, l'endemà, el 7 de novembre, hi haurà lluna nova i, per tant, es podrà veure a la perfecció si la meteorologia no ho impedeix.

Leònids

És una pluja d'estels mitjana, que produeix fins a 15 meteors/ hora en el seu punt màxim. Aquesta pluja és única perquè té un pic cíclic cada 33 anys, en què es poden veure centenars de meteors per hora. L'últim d'aquests pics es va donar l'any 2001. Els Leònids són produïts pels grans de pols que va deixar el cometa Tempel-Tuttle, descobert l'any 1865.

La pluja es pot observar del 6 al 30 de novembre, però el millor moment serà del 17 al 18 de novembre. El cel estarà bastant fosc i, per tant, si la meteorologia ho permet podria ser un bon espectacle de matinada. Els meteors irradiaran des de la constel·lació del Lleó, però poden aparèixer en qualsevol part del cel.

Lluna plena

El 23 de novembre es donarà la lluna plena, a les 6.40 hora local. Aquesta lluna plena era coneguda per les primeres tribus natives nord-americanes com a lluna del castor, perquè era l'època de l'any en què es col·locaven les trampes per als castors abans que els pantans i els rius es congelessin.