Meteo 06/10/2018

Calendari astronòmic de l'octubre: els fenòmens que no us heu de perdre

Malgrat que es veuran menys planetes a ull nu, encara podrem contemplar bé Saturn, Mart o Venus

Marc Gassó
3 min
Oriònids fotografiats des d'Osona / EMILI VILAMALA

La lluna de l'octubre

Actualment la lluna està en fase minvant. Aquesta pròxima matinada, quan surti a les 04.25 h, ja només podrem contemplar un 13% del diàmetre il·luminat. La lluna nova serà el 9 d'octubre, estarà en quart creixent el 17 d'octubre i a finals de mes, el dia 25, hi haurà lluna plena. La pròxima lluna totalment plena la podrem veure el dia 23 de novembre a partir de les 18.02 h.

Escurçament del dia

Des de finals de setembre tenim més hores de foscor que no pas de llum solar, i l'escurçament del dia ja és ben apreciable al vespre. Aquest dissabte el sol es pondrà a les 19.29 h i serà nit fosca al voltant de les 20.00 h.

Lligat amb l'escurçament del dia, cal recordar que el cap del setmana del 27 i 28 d'octubre passarem a l'horari d'hivern i que a les 03.00 h caldrà endarrerir una hora les agulles del rellotge. El diumenge 28 d'octubre el sol se n'anirà a les 17.55 h i ja serà ben fosc pels volts de dos quarts de set.

L'últim dia del mes d'octubre, el sol sortirà a les 07.19 h i es pondrà a les 17.51 h. Aquell dia tindrem 10 hores i 32 minuts de llum solar, gairebé 5 hores menys que el dia del solstici d'estiu.

El cel del mes d'octubre

A diferència del que passa al bell mig de l'estiu, en què són visibles nombrosos planetes a ull nu, l'octubre no és un mes gaire generós pel que fa a visualitzacions planetàries. Aquest any, però, podrem gaudir de l'observació d'Urà.

Un altre element que cal tenir present al llarg de la tardor i l'hivern –a banda de la fresca nocturna– és la presència freqüent de boira o capes de núvols baixos a les fondalades i valls de l'interior i del nord del país. Les cotes mitjanes i altes de les muntanyes seran més adequades per a les observacions.

Tenint en compte aquestes premisses de cada any, aquest octubre cal destacar diferents esdeveniments:

  • 8 d'octubre: Pluja de meteors dels Dracònids. Els Dracònids són una petita pluja de meteorits que produeix tot just 10 meteors per hora. Està produïda pels grans de pols que va deixar el cometa 21P Giacobini-Zinner, que es va descobrir per primera vegada el 1900. Es tracta d'una pluja una mica inusual, ja que la millor vista és a primera hora de la tarda i no a primera hora del matí, com passa amb la majoria de pluges d'estrelles. Es pot observar del 6 al 10 d'octubre i aquest any arriba al seu punt màxim la nit del 8 d'octubre. Aquest serà un any excel·lent per observar els Dracònids perquè no hi haurà llum de lluna per espatllar l'espectacle. Els meteors irradiaran des de la constel·lació de Draco, però poden aparèixer en qualsevol part del cel.
  • 21-22 d'octubre: Pluja d'estrelles dels Oriònids. Els Oriònids produeixen fins a 20 meteors per hora en el seu punt màxim. La pluja està produïda pels grans de pols que va deixar el cometa Halley, que es coneix i observa des de l'antiguitat. Es pot observar des del 2 d'octubre fins al 7 de novembre. Aquest any arriba al seu punt màxim la nit del 21 al 22 d'octubre. La lluna gairebé plena bloquejarà alguns dels meteors més febles, aquest any, però els Oriònids tendeixen a ser bastant brillants, de manera que encara podria ser un bon espectacle. Els meteors irradiaran des de la constel·lació d'Orió, però poden aparèixer en qualsevol part del cel.
  • 23 d'octubre: Visualització d'Urà. El planeta blau verdós estarà al punt més pròxim a la Terra i la seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any i visible durant tota la nit. Aquest és el millor moment per veure Urà. A causa de la seva distància, només apareixerà com un petit punt blau verdós en tots els telescopis, excepte en els més potents.
stats