Calendari astronòmic del setembre: Neptú en oposició

La tardor arribarà el dilluns 23 de setembre, quan la Lluna estigui gairebé en fase de quart minvant

Ja som a les acaballes del mes d'agost i al setembre comença la tardor meteorològica. Tot i això, encara falten dies per al canvi d'estació astronòmica. Enguany l'equinocci de tardor serà el dilluns 23 de setembre, quan passin cinc minuts de les nou del matí. Serà a aquesta hora quan oficialment acomiadarem a l'estiu i donarem la benvinguda a la tardor. Aquest any, la tardor tindrà una durada de 89 dies i 20 hores. Acabarà el dia 22 de desembre amb l'entrada a l'hivern. 

Actualment la Lluna està en fase decreixent i serà lluna nova la nit del 30 al 31 d'agost. La pròxima lluna plena sortirà per llevant el dia 14 de setembre a les 20.37 h i es pondrà l'endemà a les 07.28 h. S'espera quart creixent el dia 6 i lluna nova el dia 28 de setembre. Serà precisament poc després d'estar en fase de quart minvant que entrarem a la tardor.

Quant a l'observació del cel nocturn, el pròxim 9 de setembre podrem contemplar Neptú, que estarà en oposició. El planeta blau gegant se situarà en el punt més pròxim a la Terra i la seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any i es podrà observar tota la nit. A causa de la seva distància amb la Terra, només apareixerà com un petit punt blau als telescopis, excepte en els més potents, on es podrà apreciar millor.

Pel que fa a l'observació dels planetes, Mart serà visible a l'alba entre les llums del crepuscle. Venus serà visible només en les últimes hores de la nit, mentre que Júpiter i Saturn es podran contemplar durant el capvespre i en les primeres hores de la nit, mirant cap al sud.