Calor, sequedat i vent: les tres claus que han ajudat a propagar les flames a Portugal

Des d'ahir a la tarda s'han cremat més de 8.500 hectàrees al districte de Castelo Blanco

Portugal està vivint un cap de setmana marcat pels incendis forestals. Si bé aquest migdia els bombers havien aconseguit controlar-ne quatre, el més gros de tots continua actiu. Els municipis de Vila de Rei i de Macao, al districte de Castelo Blanco, han vist com 8.500 hectàrees de pins i matollars han quedat calcinades des d'ahir a la tarda. Però per quin motiu les flames s'han escampat tan ràpidament?

Les dades de l'estació meteorològica que el servei meteorològic de Portugal té situada a la capital del districte aporten les tres claus. Per una banda, ahir va fer molta calor: es va registrar una temperatura màxima de 38,2 ºC. A aquesta temperatura tan elevada s'hi va sumar una humitat relativa mínima del 16% i cops de vent de 30 a 35 km/h. Per tant, es van donar les condicions dels tres trentes que tant posen en alerta els bombers (més de 30 ºC, menys del 30% d'humitat i vent de més de 30 km/h).

Avui les condicions meteorològiques s'han mantingut semblants a tota la zona afectada. Ha continuat la forta calor, amb valors per sobre dels 35 ºC durant les hores centrals del dia, i la humitat ha baixat fins i tot per sota del 15%. La part més positiva és que el vent ha perdut pistonada.

Però a banda de la situació meteorològica actual també ha tingut un paper destacable el temps que ha fet durant els darrers mesos. En aquest sector de Portugal hi solen caure al voltant de 800 l/m2 de precipitació a l'any, però aquest 2019 està sent ben diferent. Des de l'1 de gener hi ha plogut ben poc, entre 100 i 200 l/m2 tan sols. La sequera ha afavorit que els boscos es trobin en una situació delicada i precisament això ha facilitat la ràpida propagació de l'incendi.

La fumarada generada per les flames s'ha anat escampant cap al sud-est, fins a afectar el sector oriental del centre de Portugal i el sud d'Extremadura. A la imatge MODIS del satèl·lit polar TERRA d'aquest migdia es podia observar una zona grisosa al sud-oest de la península, corresponent al fum de l'incendi forestal, i l'àrea afectada pel foc marcada en vermell.