Cita astronòmica amb Venus, la Lluna, Mart i Mercuri

De matinada es podran contemplar a tocar i a ull nu. N'hem parlat amb l'astrònom Joan Anton Català

Conjunció de planetes

Els aficionats a l'astronomia tenen una nova cita aquesta matinada. Els actors protagonistes d'aquest espectacle astronòmic seran Venus, la Lluna, Mart i Mercuri, els quals –tal com ja ha passat avui a la matinada– es podran tornar a observar junts, a tocar entre ells. L'esdeveniment serà apte només per als més matiners, ja que tindrà lloc força abans que surti el sol.

Demà, de matinada, la Lluna començarà a treure el nas per l'horitzó de llevant una mica abans de les 05.30. Aquest serà un bon moment per preparar-se per començar a identificar els planetes. En aquell moment, però, només podrem veure Venus, com un punt lluent damunt de la Lluna, molt fina i en fase minvant.

A mesura que el satèl·lit de la Terra guanyi altura aniran sorgint, per sota, primer Mart i després, molt a tocar, Mercuri, en aquest cas ja passades les 06.00.

L'astrònom i divulgador científic Joan Anton Català destaca que les conjuncions visuals de planetes, és a dir, l'aproximació aparent dels planetes al cel, són força freqüents sobretot si la Lluna és un dels objectes perquè cada 29 dies aproximadament repeteix posició, 'escombra' el cel i es troba amb els planetes que hi circulen. "No són tan freqüents, en canvi, les que permeten veure al mateix temps tres o quatre planetes", afegeix.

L'expert en astronomia explica que l'observació la podem fer a ull nu, o bé amb l'ajuda de binocles o d'un telescopi. Destaca que "qualsevol instrument que ampliï la visió reduirà, en fer-ho, el camp visual, i perdrem la bellesa del conjunt".

Recomana fotografiar-ho amb una càmera que pugui enquadrar bé aquesta imatge de família: "Es pot combinar amb un paisatge inspirador, natural o urbà, i tindrem una magnífica postal". Destaca que "l'anàlisi de la fotografia amb deteniment ens pot ajudar a descobrir Mercuri i Mart, planetes que és possible que a causa de la seva proximitat sigui difícil de detectar a simple vista".

Venus, Mart, Mercuri i la Lluna

Segons Joan Antón Català, contemplar o immortalitzar amb una càmera aquests esdeveniments astronòmics és una bona excusa per imaginar com són aquests mons. Recorda que "Venus, bessó de la Terra, és un veritable infern, amb temperatures altíssimes i una atmosfera densa i plena d'àcid sulfúric". Mercuri, el més pròxim al Sol, "també es veu sotmès a temperatures extremadament elevades", i pel que fa a Mart, explica que "és una gran promesa per poder trobar-hi vida fòssil perquè fa uns 3.000 milions d'anys tenia aigua abundant en superfície".

Finalment, i respecte a la Lluna, Català explica que és probablement producte d'un gran cataclisme còmic causat per un objecte de la mida de Mart, que va col·lidir contra la jove Terra i va acabar creant la Lluna.

Una nova cita astronòmica d'aquí a un mes

Els núvols ens podrien fer la guitza aquesta matinada, sobretot en sectors pròxims al litoral i el prelitoral. Els qui no puguin fer l'observació s'hauran d'esperar gairebé un mes per veure conjuntament la Lluna, Venus i Mart. Mercuri, però, serà el gran absent a l'octubre, un planeta difícilment observable pel fet d'apartar-se poc del Sol vist des de la Terra.

Més continguts de