Meteo 02/12/2017

Condicions extremes al Pirineu a causa del vent i el torb

La temperatura ha marcat fins a –22 ºC al cim de la Pica d'Estats aquest matí

Manel Cascante
2 min
Imatge de la càmera del Refugi d'Amitges, dissabte al migdia, amb -14ºC  a 2300 m

BarcelonaL'estació meteorològica del cim de la Pica d'Estats, a 3.143 metres, és la més alta de tot el país. No forma part de cap xarxa oficial, sinó que es tracta d'una iniciativa de l'àmbit particular per donar cobertura als cims més alts i representatius del Pirineu occidental. El seu promotor és Cristòfor Cuadras i forma part de la xarxa d'estacions de Meteo Valls d'Àneu.

L'estació meteorològica automàtica està a pocs metres del cim, des d'on és plenament visible per als excursionistes. Ofereix dades de temperatura i humitat de manera continuada des de principis del 2015.

Aquesta matinada, concretament a les 04.31 h, ha enregistrat un valor de –21,7 ºC, una dada que s'aproxima força a la mínima que van anotar a finals del març del 2016, de –22,3 ºC. Cal apuntar, però, que el 18 de gener d'enguany –en plena onada de fred continental– el termòmetre es va desplomar fins a –25 ºC.

Els –22 ºC d'aquest dissabte evidencien que en altura no s'ha tallat l'entrada d'aire fred, sinó que encara n'entra, un fet que afavorirà que les pròximes matinades siguin encara més fredes a cotes baixes, un cop encalmi el vent i es dipositi a les valls i fondalades.

L'arribada de l'aire fred ha estat gradual al llarg de la setmana: dilluns a les 07.30 h la temperatura era de –8 ºC, dimarts a la mateixa hora de –13,3 ºC, dimecres de –19,4 ºC i ahir de –18,4 ºC.

Condicions extremes a l'alta muntanya

Les temperatures àmpliament negatives d'aquest dissabte es combinen amb fortes ratxes de vent, que aixequen la neu caiguda i que impliquen que el fenomen del torb sigui molt rellevant. Les condicions extremes desaconsellen totalment les activitats avui en zones altes del Pirineu, especialment fora de les zones de control de les estacions d'esquí.

En aquest sentit cal recordar que la temperatura de sensació de fred quan fa vent no coincideix amb la que assenyala el termòmetre. El vent fa que la pèrdua de calor corporal per convecció sigui molt més gran, ja que la capa d'aire que hi ha en contacte amb la pell és reemplaçada constantment per aire més fred, un fet que implica que el cos es vagi refredant i que s'accentuï la sensació de fred.

Si combinem, per exemple, els –22 ºC d'aquest matí a la Pica d'Estats amb ratxes de vent del nord que avui arriben còmodament als 70 km/h, tenim com a resultat un índex de sensació de fred (Wind Chill Index) inferior a –40 ºC. Caldrien menys de 10 minuts per experimentar els efectes de la congelació corporal amb aquesta temperatura.

La roba tècnica d'abric que porten els excursionistes experimentats, bàsica en aquestes condicions extremes en què el risc de congelació és tan elevat, atenua la sensació de fred causada pel vent i els seus efectes.

stats