Després d'un estiu humit i càlid, com serà aquest setembre?

Els models estacionals ens donen una aproximació probabilística de com seran els mesos següents

Aquest mes d’agost, a l’espera dels informes mensuals que elabora el Servei Meteorològic de Catalunya, molt probablement acabarà sent un mes altre cop plujós en la majoria d’indrets del territori, com també ho va ser els mesos de juny i juliol i sembla que seguim en una dinàmica molt bona de precipitacions enguany.

Els models estacionals americans -de la NOAA-, ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes de setembre. Segons aquests mapes, en el primer de temperatures ( T2M Anomalies), podem veure com sobre Catalunya i gran part de la resta d’Espanya, i gran part de França i les illes Britàniques hi predomina el color taronja. Això significa que estaríem parlant de la probabilitat que el setembre sigui entre 0,5ºC i 1ºC per sobre la mitjana climàtica. És a dir, lleugerament més càlid del normal.

D’altra banda, si ens posem a analitzar el mapa de precipitacions ( Prec anomalies) per al mes de setembre, veiem com justament a sobre de Catalunya, hi predomina un píxel verd, que significa un augment d’un 40 a 60% de les precipitacions respecte a la mitjana climàtica. És a dir, si la mitjana de precipitacions del mes de setembre a Girona, per exemple, és de 70 litres/m2, vol dir que en podrien caure de 100 a 110 litres/m2.

En definitiva, aquests pronòstics mai s’han d’agafar al peu de la lletra, són molt orientatius i poden fallar. Tot i això, ens mostren una tendència que en alguns mesos és encertada amb pocs errors. Per exemple, aquest estiu han encertat en la majoria de casos que seria més plujós del normal, però també indicaven un estiu fresc amb temperatures per sota la mitjana i no ha sigut així.