Dos tornados afecten Almeria el dia de Reis

Els fiblons, que han estat febles, han afectat les poblacions d'El Ejido i El Alquián.

Poc abans del migdia, de la base d'un núvol de tempesta s'ha despenjat un fibló ben a prop d'El Ejido (Almeria). El tornado, que segons les primeres valoracions dels danys hauria estat de categoria EF0 o EF1 en l' escala de Fujita millorada, ha causat destrosses a unes 150 hectàrees d'hivernacles de la zona arrabassant els plàstics i l'estructura metàl·lica.

Al mateix temps, uns 40 quilòmetres més a l'est, una mànega tocava a terra a El Alquián, a poca distància de la ciutat d'Almeria. Aquest tornado, més feble, s'ha pogut gravar i fotografiar des de diversos indrets de la vora.

Alguns testimonis asseguren que hi pot haver hagut cinc o sis tornados a tota la província d'Almeria. Fins i tot, n'hi ha hagut un que ha passat a tocar d'una estació meteorològica automàtica que ha registrat un cop màxim de vent de 100 km/h.

No és gens estrany que en situacions d'inestabilitat acusada com la que està afectant la península Ibèrica es produeixin aquesta mena de fenòmens, si bé típicament es concentren a l'àrea mediterrània. Sense anar més lluny, l'1 de desembre un fibló va afectar Juneda (Garrigues).

És possible que al llarg de les pròximes hores es pugui repetir alguna mànega o petit fibló a la costa mediterrània. A Catalunya, les tempestes aniran avançant de mar cap a terra i alhora s'aniran escampant de sud a nord. Serà entre mitja tarda i fins demà al matí que els xàfecs podrien descarregar amb més intensitat.