Meteo 30/05/2019

Encallats en l'ambient d'abril des del mes de febrer

A Barcelona no hi havia tan poca diferència de temperatures entre el febrer i el maig des del 1926

Miquel Bernis
2 min
Roselles aquest matí a Verges / ÀNGEL GALÁN

BarcelonaS'està a punt d'acabar un mes de maig en què ha costat molt decidir-se a deixar la jaqueta a casa. Els canvis de temps, les tongades de xàfecs i les entrades d'aire fresc constants han mantingut les temperatures a ratlla i han evitat que la calor arribés d'hora com ha passat en altres anys.

Si ens mirem dades històriques, aquest mes de maig no està gaire lluny de la normalitat, però sí que ha sigut un mes molt fresc en el context d'escalfament global de les últimes dècades. Amb dades fins ahir, l'Observatori Fabra de Barcelona registra una temperatura mitjana aquest mes de maig de 15,3 ºC, 1,5 graus per sota de la mitjana del període de referència 1981-2010. En canvi, si el període que agafem de referència és el 1971-2000, l'anomalia és ja només de 0,7 graus. De fet, en aquest gràfic publicat ahir a Twitter pel cap de Climatologia del Meteocat, Marc Prohom, s'hi pot veure com les temperatures extremes van ser les de febrer i març, no pas les dels últims mesos.

Si sumem un maig fresc al fet que el final de l'hivern va ser molt càlid, el resultat és que en els últims tres mesos la temperatura gairebé no ha variat. Cal retrocedir fins al 1926 per trobar un any en què la diferència entre la temperatura mitjana del maig i la del febrer hagi sigut més petita que la d'enguany a l'Observatori Fabra. Anys com el 1957 o el 1985 van ser també similars a aquest.

Anys en què hi ha hagut menys diferència entre la temperatura de febrer i la de maig

A Girona i Lleida les temperatures del maig també han quedat per sota de la normalitat de les últimes dècades. Aquesta fresca no ha estat tan marcada en comarques del sud: en observatoris com el de l'aeroport de Reus i el de l'Ebre la mitjana d'aquest mes s'ha ajustat força a la normalitat dels últims 30 anys.

Temperatura mitjana d'aquest mes respecte els valors de referència

Tot i això, a l'Observatori de l'Ebre encara no s'han superat els 30 ºC enguany. El primer dia de calor intensa no trigava tant a arribar a l'històric observatori de Roquetes des del 1998; llavors es va produir el 6 de juny.

El precedent més immediat d'un final de primavera tan fresc és relativament recent, el 2013 la temperatura del mes de maig va ser encara inferior a la d'aquest any, i llavors la fresca va allargar-se fins a Sant Joan. Aquell any la nit de la revetlla va glaçar a Das, a la Cerdanya, on la mínima es va quedar en 0,5 ºC. Enguany la calor no trigarà a arribar: aquest cap de setmana el termòmetre ja superarà els 30 ºC en força comarques.

stats