Meteo 04/07/2019

Europa ha viscut el juny més calorós des que hi ha dades, amb molta diferència

Al Montseny l'anomalia de temperatura ha superat els 4 graus

Miquel Bernis
2 min
Anomalies de temperatura al juny a Europa i al món tenint de base el període 1851-1900 / COPERNICUS

BarcelonaContinuen apareixent dades que posen de manifest l'excepcionalitat d'aquesta última onada de calor, i fins i tot de tot el mes de juny a Europa. Segons dades del projecte Copernicus del Centre Europeu de Predicció, aquest últim mes la temperatura s'ha situat a Europa més de dos graus per sobre de la mitjana dels últims 30 anys, una dada totalment insòlita i que situa aquest juny amb molta diferència com el més càlid que s'ha registrat al continent. Fins ara els junys més càlids havien tingut anomalies aproximadament d'un grau, o en tot cas poc per sobre, tenint en compte aquesta referència del període 1981-2010.

Si anem més enrere, les dades encara són més xocants: si compara la mitjana de temperatura a Europa d'aquest juny amb la de la segona meitat del segle XIX, l'anomalia supera fins i tot els tres graus. De mitjana els últims anys la temperatura al mes de juny ha pujat 1,5 graus respecte a la segona meitat del segle XIX a Europa, més del que ho ha fet a nivell global, on aquest augment se situa al voltant d'1 grau.

A Catalunya aquest mes de juny també ha tingut temperatures per sobre de la mitjana gairebé arreu, segons dades del Meteocat. Les dades no són comparables amb les anteriors, ja que en aquest cas la referència que es fa servir és la del període 1961-1990, molt més fred que el període 1981-2010. Tenint en compte això, en alguns punts del Berguedà i del Vallès Oriental s'han produït anomalies de temperatura de més de 3 graus, destaca l'estació del Parc Natural del Montseny, amb una mitjana del mes de juny 4,3 graus superior al període de referència. Només alguns punts de la Costa Daurada i del Delta de l'Ebre han tingut temperatures per sota del normal.

Anomalia de temperatura a Catalunya durant el mes de juny / METEOCAT

Si aquesta comparació s'hagués fet amb dades més recents, el juny no marcaria valors tan excepcionals a Catalunya. Només un exemple: la mitjana de temperatura a l'aeroport del Prat del període 1961-1990 és de 19,7 graus; la del període 1981-2010, de 20,8. Aquest mes de juny la mitjana ha estat de 22,1 graus, és a dir, gairebé dos graus i mig superior al 1961-1990, però en canvi molt més normal en el context de les últimes dècades.

A Catalunya aquest mes de juny ha quedat globalment molt lluny del rècord establert en general el 2003, o també del juny del 2017, que també va ser extremadament calorós. En observatoris com el del Prat, els aeroports de Reus o de Girona, o també a Lleida, el juny d'enguany la temperatura mitjana s'ha situat entre 2,5 i 3 graus per sota del rècord del 2003. El juny ha acabat amb un pic extrem de calor, però no oblidem que a Catalunya fins a Sant Joan la temperatura va ser molt moderada.

stats