Impressionants aurores boreals a Lapònia

Aquesta nit un petit pic d'activitat solar ha afavorit el fenomen al cercle polar àrtic

Pocs fenòmens de la naturalesa deixen amb la boca tan oberta com les aurores boreals. Aquestes últimes hores se n'han pogut veure de molt espectaculars a Inari, al nord de Finlàndia, d'on són aquestes fotografies.

Les aurores són un fenomen associat a l'activitat solar. Ahir l'índex geomagnètic planetari K va arribar a nivell 4, un dels més alts de les últimes setmanes segons dades del servei de meteorologia espacial de l'agència NOAA, i això va afavorir que al cercle polar àrtic es pogués gaudir d'aquest fascinant fenomen. Malgrat tot, la situació dels últims dies no és una situació de tempesta electromagnètica, i res fa pensar que a curt termini es puguin veure aurores en latituds més baixes. Inari es troba a una latitud de 69º, molt al nord del continent. Per posar-hi context us pot anar bé saber que una capital tan ubicada al nord com Reykjavík és a 64º de latitud.

El camp magnètic de la Terra fa que quan es produeix activitat solar intensa els pols i les latituds altes atreguin més fàcilment aquestes fulguracions, i és precisament això el que explica per què les aurores boreals són molt més fàcilment visibles en altes latituds que a casa nostra.

Esperant la gran tempesta solar