L'eclipsi i la superlluna del 27-S

La lluna plena més grossa de l'any i un eclipsi total coincidiran amb la nit electoral

Prepareu-vos per a tota mena de metàfores: la nit del 27 al 28 de setembre, més enllà de ser una nit electoral especialment transcendent, serà la nit de l'any en què la Lluna demanarà més protagonisme. La Terra s'interposarà entre el Sol i el nostre satèl·lit, fet que provocarà un eclipsi total de lluna. El fenomen es produirà en una hora bastant difícil per veure'l còmodament: s'iniciarà cap a les tres de la matinada i durarà fins a quarts de set, i el moment de màxima ocultació serà cap a tres quarts de cinc de la matinada.

Aquest serà el quart eclipsi de lluna en només dos anys, però el primer de tots aquests visible des de Catalunya. Els eclipsis de lluna poden ser visibles des de qualsevol punt del planeta sempre que sigui fosc, i a diferència dels eclipsis de sol solen allargar-se durant unes quantes hores. En un eclipsi la Lluna no desapareix del tot, ja que la nostra atmosfera difon la llum del Sol i fa que encara que a la Lluna no li arribi llum directa la vegem en un to molt més apagat i vermellós.

No hi ha eclipsi de Lluna sense lluna plena, però en aquest cas el fenomen coincidirà a més a més amb la lluna plena més grossa de l'any. Periòdicament el nostre satèl·lit s'acosta i s'allunya de la Terra, apogeus i perigeus se succeeixen però a més a més la lluna plena de setembre coincidirà precisament amb el perigeu de més proximitat d'enguany, el que se sol anomenar una 'superlluna'. Les oscil·lacions de la distància entre la Terra i la Lluna poden superar els 40.000 quilòmetres, però tot i així són difícils de percebre a simple vista. La lluna serà totalment plena el dia 28 quan faltin 10 minuts per a les cinc de la matinada, és a dir, la nit del 27 al 28.