Meteo 18/12/2013

L'estiu és l'estació en què es nota més el canvi climàtic a Catalunya

Un nou informe de Meteocat confirma que la temperatura ha pujat 1,2 graus des de 1950

Miquel Bernis
2 min
Anomalia de temperatura anual al Fabra (referència temp. mitjana 1971-2000) // Meteocat

BarcelonaMeteocat ha publicat la sisena edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics que analitza el comportament de variables com la temperatura, les precipitacions o el nivell del mar al llarg de les últimes dècades. Com ja s'havia constatat en edicions anteriors d'aquest butlletí, la temperatura a Catalunya ha pujat a un ritme de 0,2 graus per dècada des de 1950, una dada que ara és més fiable perquè en el butlletí d'enguany s'han afegit més sèries de dades a l'anàlisi, i s'han millorat les tècniques per tractar-les.

L'informe constata també un descens de les precipitacions a un ritme d'un 1,7% per dècada, tot i que aquesta dada no es considera estadísticament significativa. L'anàlisi de les dades ha permès saber també que l'estiu és l'estació on les condicions han canviat més durant els darreres dècades: hi fa més calor i hi plou menys. La temperatura a l'estiu ha augmentat a un ritme de 0,3 graus per dècada, i les pluges hi han disminuït un 5,8% cada deu anys. Altres indicadors que confirmen una modificació del clima són que el nivell del mar ha pujat 3,6 centímetres per dècada a l'Estartit, en aquest cas amb dades dels últims 23 anys.

Enguany el butlletí també analitza l'evolució de diferents indicadors climàtics durant els últims 100 anys, amb dades de l'Observatori Fabra i de l'Observatori de l'Ebre. S'ha observat que hi ha un clar augment de les nits tropicals (nits en les quals no es baixa dels 20 graus) i que en canvi baixa el nombre de nits fredes. També s'observa que les hores de sol (cel sense núvols) han augmentat. Per últim és destacable també que hi ha una tendència clara a la baixa dels dies de neu a tots dos observatoris.

stats