Mallorca des de Catalunya dos dies després d'un episodi de contaminació

A l'hivern és quan és més fàcil veure el perfil de la serra de Tramuntana des del litoral calt

Aquest dissabte a la tarda Alfons Puertas va poder captar un cop més el perfil de la serra de Tramuntana de Mallorca des de la talaia de l'Observatori Fabra del Tibidabo. Segons l'observador, al matí ja es veia el contorn de les muntanyes de Mallorca des de Barcelona, però va ser a la tarda quan es va poder albirar amb més nitidesa.

Curiosament, aquesta setmana veníem de diversos dies amb nivells d'humitat i contaminació molt elevats que dijous van obligar fins i tot a activar un episodi de contaminació per partícules, però el vent sec d'aquest divendres passat va canviar completament l'atmosfera fins al punt de fer-la prou nítida per veure Mallorca des de Catalunya.

El perfil de l'illa es pot arribar a veure amb certa nitidesa des de Catalunya un nombre de dies considerable si s'hi posa atenció. Segons el fotògraf i observador Marc Bret, és habitual poder veure més de 40 vegades Mallorca des del litoral català, l'any passat aquest expert va comptabilitzar 46 albirament d'aquest estil, el 2018, 48. Marc Bret és tan expert en la matèria que posseeix actualment el rècord Guinness de la fotografia més llunyana.

Tot just ara comença l'època en què acostuma a ser més fàcil l'albirament, ja que entre novembre i febrer el sol surt gairebé per darrere de la serra, especialment si es mira des de l'extrem sud de Catalunya, fet que en marca més el perfil i en fa més fàcil la visió.

5 claus per veure Mallorca des de Catalunya