Menys papallones i ocells a causa de la disminució de les pluges

La falta de pluja afecta més els insectes i els animals que no pas la pujada de la temperatura

La disminució de les pluges en els últims anys, sobretot a l'estiu, està fent que les poblacions de papallones i ocells vagin a la baixa a Catalunya. És la conclusió més important que es pot extreure d'un estudi fet per investigadors de l’Institut Català d’Ornitologia i del Museu de Ciències Naturals de Granollers publicat fa algunes setmanes a la revista ' Scientific Reports'.

Segons l'investigador associat al CREAF Sergi Hernando, fins ara es creia que, d'entre els efectes del canvi climàtic, la temperatura era el factor que causava més problemes a aquestes poblacions d'animals i insectes, però l'anàlisi detingut de les dades d'observació de les últimes dècades ha portat a una altra conclusió.

Les papallones que estan disminuint més són precisament les que acostumen a viure en ambients força àrids. El fet que aquesta manca de pluges s'hagi accentuat en les últimes dècades fa que les erugues s'assequin amb més facilitat i no puguin seguir el seu procés de desenvolupament. Són insectes que no regulen la temperatura i amb una fase larvària molt sensible a la manca d'aigua. La baixada en el nombre de papallones és la conseqüència més clara de la disminució de les precipitacions.

En el cas dels ocells estan disminuint sobretot les espècies que estan acostumades a viure en zones més humides, com ara el grasset de muntanya, un ocell que viu habitualment més amunt dels boscos del Pirineu. Els canvis en el clima estan provocant canvis en els períodes de floració de les plantes i menys presència d'erugues, i això passa sobretot a l'estiu, quan aquests ocells es reprodueixen més. Segons Herrando, que les fulles s'avancin o s'endarrereixin en la floració altera la vida d'aquests ocells i fa que tinguin més problemes per reproduir-se.

A Catalunya es fa seguiment de les poblacions de papallones des de fa 25 anys, i d'ocells des d'en fa 17. El mètode per saber si hi ha més o menys aus i insectes es basa en les observacions metòdiques de més de 200 voluntaris, que acudeixen a un mateix punt en diferents moments i fan seguiment del que hi veuen.