El Meteocat avisa de perill alt per tempestes fortes

Protecció Civil alerta que l'entrada del vent de mestral a l'Ebre dispararà el risc d'incendis

Aquest matí el Meteocat ha apujat el nivell de perill dels avisos per intensitat de pluja de cara a aquest cap de setmana. L'avís vigent per a aquest divendres afecta sobretot les comarques de la meitat oest de Catalunya, especialment una franja de comarques ubicada a Ponent, des de la Vall d'Aran fins a la Terra Alta, on el grau de perill es considera alt (nivell 3 sobre 6). El Servei Meteorològic de Catalunya alerta que les tempestes poden anar acompanyades de calamarsa o pedra, i també de fortes ratxes de vent. Fins i tot hi ha actiu un avís per possibles ratxes fortes de vent associades a les tempestes.

De cara a aquest dissabte el perill més alt s'ubica en un grup de comarques entre les demarcacions de Girona i Barcelona. Del Ripollès fins al Maresme, tant al Pirineu com a la costa, el Meteocat alerta de perill de xàfecs que poden acumular més de 20 l/m2 en mitja hora, i que també poden anar acompanyats de fort vent o pedra, sobretot a la tarda i amb menys importància al vespre. L'avís afecta més comarques, des del Baix Llobregat, el Bages o el Barcelonès fins a totes les comarques de Girona i tot el Pirineu. En aquest segon grup de comarques, però, el perill s'hi entreveu més baix.

Protecció Civil no ha activat per ara el pla Inuncat, però sí que ha demanat especial precaució amb el risc d'incendis a les Terres de l'Ebre. Pot semblar contradictori, però darrere les tempestes entrarà el vent de mestral, un vent que entre dissabte al vespre i diumenge al migdia bufarà amb cops de fins a 70 o 80 km/h. Es traca a més a més d'una zona on aquest cap de setmana no plourà gaire o gens, i que està afectada per la manca de precipitacions. De manera preventiva, els Agents Rurals tancaran a partir de la pròxima matinada els accessos a la serra de Montsià, la serra de Cardó i el perímetre especial de protecció de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell.

No hi ha dubte que un dels aliments que alimentarà les tempestes aquest cap de setmana serà la forta calor que ha marcat els últims dies. A Lleida s'han superat tres dies seguits els 40 graus, que sumats als quatre dies de l'onada de calor del juny sumen ja set dies amb 40 graus o més a la capital de Segrià durant aquest estiu. Mai abans des que es tenen dades de Lleida hi havia tingut tants dies en què s'arribés als 40 graus en un sol estiu. Fins ara el màxim eren els 4 dies del 2015, i només en un altre any, el 1982, n'hi havia hagut més d'un.

Més continguts de