El Meteocat apuja d'alt a molt alt el risc d'aiguats en algunes comarques

El pla Inuncat està activat en fase d'alerta i el Ventcat en prealerta

La situació de llevant que ens afecta aquest dimarts va portar el Meteocat a activar ja ahir tot tipus d'avisos de situació meteorològica de perill. Avui la novetat és que el perill que el perill per possibles acumulacions importants de pluja s'ha apujat d'"alt" a "molt alt" en algunes comarques del nord-est, on s'hi esperen pluges de fins a 200 l/m2 en 24 hores. Es tracta d'un grup de set comarques: Alt Empordà, Pla de l'Estany, Gironès, Garrotxa, Osona, Vallès Orioental i la Selva. L'avís, però, és vigent per gairebé totes les comarques, i el perill es considera "alt" a totes les de la meitat est.

L'avís serà vigent fins dimecres al migdia. També hi ha actiu un avís per intensitat de pluja, és a dir, per la possibilitat que, a part de ploure molt, pugui fer-ho en poca estona. Aquesta possibilitat serà especialment alta a última hora d'aquest dimarts i durant la matinada de dimecres.

Aquest no és l'únic perill del qual alerta el Servei Meteorològic de Catalunya. També hi ha avisos per vent i per mala mar que igualment arriben a la categoria de perill alt. Els avisos per vent afecten tant la costa com el Pirineu, i pel que fa a l'estat de la mar el perill més alt s'entreveu dimecres al matí a la Costa Brava, per on hi ha actiu un avís de grau 5 sobre 6. El Meteocat preveu en aquest sector una situació de mar brava, amb onades que puguin superar els 4 metres d'altura.

Protecció Civil ha activat la l'alerta del pla Inuncat davant de la possibilitat que les pluges facin augmentar sobtadament els cabals d'alguns rius. També hi ha activada la prealerta del pla Ventcat. Les recomanacions són les habituals, com ara no intentar creuar cap riu, riera ni zona inundada, ni en cotxe ni a peu. També intentar circular per carreteres principals sempre que sigui possible.