Els 20 graus per Nadal ja no són una excepció

L'Observatori de l'Ebre ha registrat l'any més càlid de la seva sèrie centenària

La vigília de Nadal es va arribar fins a 23 graus a Tortosa i 20 a Figueres, i el mateix dia 25 les màximes van escalar fins als 21,5 graus a Arenys de Mar i fins als 20 a Reus, Tarragona i la Zona Universitària de Barcelona. Un altre any de torrons en mànigues de camisa. Poc o molt tothom s'està adonant que les temperatures de 20 graus al voltant de Nadal són cada cop menys una excepció, i les dades confirmen aquesta idea estesa.

L'augment de la temperatura és l'alteració més clara i més fàcilment registrable que s'està produint amb el canvi climàtic, i les festes de Nadal no en són una excepció. Fent una suma dels dies amb més de 20 graus que s'han produït entre Nadal i Reis en cinc observatoris amb sèries llargues, queda clar que aquest ambient suau per Nadal ha deixat de ser una anècdota. Cada cop és més fàcil que hi hagi temperatures de 20 graus durant les setmanes nadalenques, una tendència que s'ha disparat últimament. De mitjana, els últims anys s'hi ha arribat cinc vegades, bé sigui en un observatori o en un altre. D'entre les dades per anys destaquen sobretot les festes de Nadal del 2017, quan en total hi va haver 21 temperatures màximes de més de 20 graus entre els observatoris del Prat, Lleida, Tortosa i els aeroports de Girona i de Reus. Aquestes dades contrasten clarament amb les dels anys 70 i 80, quan aquest fenomen era francament excepcional.

El gràfic mostra com també als anys 90 hi va haver uns quants anys bastant seguits en què les temperatures suaus van marcar les festes, però ha estat sobretot en aquesta última dècada quan arribar als 20 graus durant el període nadalenc ha deixat de ser una excepció. Tot i que estem agafant dades d'un període de només dues setmanes, que serveix poc per poder determinar una tendència global, l'augment de la freqüència de dies càlids al voltant de Nadal sembla força clara.

2019, rècord en alguns indrets

Globalment, el 2019 també quedarà com un any de temperatures molt altes. Segons càlculs de la secció de meteorologia de l'ARA, l'històric Observatori de l'Ebre de Roquetes haurà registrat l'any més càlid de la seva sèrie de més de 100 anys. Aquest any la temperatura mitjana quedarà en 18,9 graus, una dècima per sobre dels dos anteriors rècords consecutius de 18,8 que s'havien produït precisament el 2018 i el 2017. A l'Observatori Fabra de Barcelona probablement no hi haurà rècord, però els 16,5 graus de mitjana d'aquest any quedaran només superats pels 16,6 del 2015 i el 2006. Segons un càlcul elaborat per l'ARA a partir de dades de 17 observatoris, aquest any la temperatura mitjana a Catalunya quedarà en 14,2 graus, de les més altes dels últims anys, però superada per poc pels valors del 2014 i el 2015.