Neu al desert del Sàhara

La nevada d'ara fa uns dies al desert va ser poc habitual, però n'hi ha precedents

Aquesta setmana els mitjans de comunicació i les xarxes socials s'han omplert d'imatges de la nevada de l'endemà de Reis a la localitat d'Aïn-Sefra –coneguda com a Porta del Desert– situada al nord d'Algèria, entre el Sàhara i les muntanyes de l'Atles. Les fotografies que mostren la combinació de neu i dunes han fet la volta al món.

Dilluns, 8 de gener, es van mesurar entre 10 i 30 centímetres de neu en algunes zones d'aquest entorn situades per damunt dels 1.000 metres. Curiosament, ha estat la tercera nevada en gairebé 40 anys en aquesta població de 35.000 habitants.

¿És excepcional que nevi al Sàhara?

La neu és relativament habitual cada hivern en alguns sectors elevats de l'Atles. Convé recordar que hi ha com a mínim dues estacions d'esquí en aquestes muntanyes, per bé que bona part de la neu es produeix artificialment mitjançant canons.

No és freqüent, en canvi, que nevi al desert del Sàhara. Malgrat això, no és excepcional i hi ha precedents d'aquest fet en el passat. El 19 de desembre del 2016, per exemple, també va nevar a prop d'Aïn-Sefra, on no ho feia des del febrer del 1979. El satèl·lit Landsat 7 de la NASA va permetre capturar la imatge de la neu, que va agafar en una extensa zona a prop de la frontera del Marroc i Argèlia.

La neu, tot i que sovint fa acte de presència a les muntanyes del Sàhara, és força inusual en aquest tram pròxim a Algèria, tal com mostren les imatges de la NASA dels satèl·lits Aqua i Terra.

Segons dades de la NASA, la neu també va cobrir zones desèrtiques pròximes a l'Atles al Marroc el gener i febrer del 2012 i, de forma molt extensa, el gener del 2005.

Possibilitat de noves nevades

La previsió meteorològica anuncia la possibilitat que torni a nevar, feblement, una mica per sobre els 1.000 metres, entre aquest diumenge al vespre i dilluns a les muntanyes de l'extrem nord del Marroc i el nord-oest d'Algèria.