Meteo 05/05/2018

Plou més els caps de setmana o entre setmana?

Les queixes sobre per què plou més els caps de setmana estan justificades

Marc Gassó
2 min
Gràfic de dades on es mostren els dies de la setmana amb precipitació segons els observatoris / BASE DE DADES  / ARA MÉTEO

BarcelonaAquest cap de setmana la inestabilitat meteorològica ens torna a acompanyar i ja comença a ser habitual, des que vam començar aquest 2018 amb tan bona ratxa pluviomètrica.

Des del 2016, hem de dir que analitzant les dades que tenim en la base de dades del diari ARA s’entreveu que el dia amb més precipitacions acostuma a ser dissabte. En el cas de Girona, Olot i la Seu d’Urgell se superen els 30 dies amb precipitació superior a 1 litre/m(2 )en dissabte. D’altra banda, també es destaca una ombra pluviomètrica important a meitats de setmana, sobretot dimarts, on molts observatoris de Catalunya no arriben ni als 15 dies de precipitació, com és el cas de l’Observatori de Lleida o el de l'Ebre, amb 10 o 12 dies respectivament.

No hi ha cap motiu per pensar que aquesta coincidència no es deu a cap altra cosa que a la mala sort. Quan agafem un ventall més ampli de dades la diferència entre aparicions de pluja segons dia de la setmana s'escurça. A l'Observatori de l'Ebre, amb dades des del 1920, dissabte continua sent el dia amb més aparicions de pluja (719), però ha plogut 710 dijous i 707 dilluns. Una altra sèrie llarga de dades és la de l'Observatori Fabra del Tibidabo, que també té dissabte com el dia amb més aparicions de pluja (827), seguit del dijous (810). A Barcelona el dia de la setmana que ha plogut menys vegades en els últims 100 anys és dimecres, 772 vegades. Ha plogut un 7% més de dissabtes que de dimecres.

Gràfic de dades on es mostren els dies de la setmana amb precipitació segons els observatoris / BASE DE DADES  / ARA MÉTEO

D’altra banda, també cal destacar que si agafem dades d’aquest any, és a dir, des de principis d’any, tot i que no s’aprecia tan accentuat es torna a veure un descens marcat de dies de precipitació entre setmana i, en canvi, el cap de setmana torna a ser un pic pluviomètric important, juntament amb dilluns, amb dades fins al moment d’aquest 2018.

En aquests últims anys s’ha intentat esbrinar per què acaba plovent més uns dies de la setmana o altres, però els resultats d’aquests estudis sempre han sigut poc clarividents. Es creu que la contaminació més elevada dels dies feiners pot tenir algun efecte en la formació de núvols, però és poc clar si realment afavoreix o fa disminuir les possibilitats de pluja. La María Carmen Moreno, especialista en climatologia urbana de la Universitat de Barcelona, va elaborar un estudi amb més de 40 anys de dades i no va trobar cap correlació vàlida entre dies de pluja, les quantitats i el dia de la setmana. En aquesta peça trobareu més detalls sobre la recerca dels climatòlegs per saber si realment plou més un dia de la setmana que un altre.

stats