Meteo 17/06/2017

Possible caiguda de meteorits a les comarques gironines

Un bòlid de gran magnitud va ser enregistrat per diverses càmeres divendres a la matinada. Els científics demanen la col·laboració ciutadana per tal de localitzar els possibles meteorits a l'entorn de la Garrotxa

Manel Cascante
2 min

BarcelonaDivendres a la matinada –exactament a les 02.55– la càmera de la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits de l'estació del Montseny va enregistrar aquest vídeo d'un bòlid travessant el cel (J.M. Trigo, SPMN/IEEC-CSIC).

El bòlid (SPMN160617) va ser capturat també per les càmeres de l'observatori astronòmic del Montsec i de Folgueroles. Va ser visible a Catalunya, l'Aragó, el País Valencià, la Rioja, Navarra i el sud de França.

Així ho anunciava ahir a les xarxes Josep M. Trigo, científic i investigador principal del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC- IEEC).

Segons aquest expert, es va tractar d'un bòlid molt inusual i amb fulguracions (lluminositat) molt destacables en aprofundir molt a l'atmosfera. Trigo insisteix en el fet que "no se'n veuen gaires cada any d'aquesta magnitud, i que per les seves característiques és probable que hagi produït meteorits".

En aquests moments els especialistes estan pendents de reduir els vídeos i les imatges enregistrats per tal d'aconseguir ajustar al màxim el punt on poden haver caigut. Aquest especialista destaca que "la presència de núvols en el moment de l'observació fa que resulti un procés més laboriós".

Es creu que els possibles meteorits podien haver caigut a la comarca de la Garrotxa, malgrat que encara no se'n té constància.

Trigo insisteix en el fet que és fonamental comptar amb la col·laboració ciutadana per localitzar aquestes roques –de gran interès científic– perquè arribin a ser estudiades.

En aquesta línia, cal apuntar que l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) és repositori internacional de meteorits de la NASA i que ha caracteritzat els últims meteorits caiguts a Espanya. Actualment hi ha uns quants joves catalans que s'estan doctorant en aquesta matèria. La troballa dels possibles meteorits resultaria de gran importància per a la seva tasca científica.

Què és un bòlid?

Cal recordar, finalment, que un bòlid o bola de foc és el nom amb el qual s'anomena el fenomen lluminós de magnitud –4 o inferior produït quan una roca d'origen interplanetari penetra a l'atmosfera terrestre a velocitats d'entre 11 i 73 quilòmetres per segon. Se sol tractar de roques despreses d'asteroides, cometes o, més rarament, de la Lluna o Mart. Si aquests fragments arriben a la superfície terrestre sense desintegrar-se, aleshores es parla de meteorits.

Podeu trobar més informació d'aquest tema a la web de la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits.

stats