Pot nevar amb una temperatura superior als 0ºC?

Sovint es pot veure nevar amb temperatures de fins a 3ºC, tot i que la neu només agafa al sòl si la temperatura volta o s'ubica per sota dels 0ºC

Intuïtivament solem pensar que la neu només cau quan el termòmetre marca zero graus o menys. Res més lluny de la realitat, tal com estem comprovant aquest cap de setmana en alguns indrets del país.

En realitat per veure nevar no és imprescindible que el mercuri marqui 0ºC, ja que ho pot fer en alguns casos amb temperatures de fins a 3ºC. En el cas de la neu granulada o el calabruix –una mena de calamarsa tova–, ho pot fer fins a temperatures de 10ºC,  tal com va passar ara fa un parell de setmanes a la comarca del Maresme.

El nivell a partir del qual es veu nevar es determina  en funció de l'altitud a la qual s'emplaça la isozero, és a dir, la isoterma dels zero graus. Sovint podem veure nevar algunes desenes, o uns pocs centenars, de metres més avall de l'altura a la qual el mercuri marqui zero graus.

Si l'aire és relativament sec la cota de neu podrà baixar força respecte d'aquest nivell, tal com passa en situacions de vents del nord. Cal afegir també que, si la nevada és persistent, intensa i els flocs són relativament grans, es produiran fàcilment desplomaments d'aire fred i es podrà veure nevar força més avall. En aquest supòsit, a més, els flocs aguantaran molt més la fusió que no pas si la nevada és feble, o bé si són de modestes dimensions.

Finalment, cal evitar confondre la cota a partir de la qual es veu nevar amb la cota a partir de la qual la neu agafa al terra. La neu només agafarà si la temperatura ambiental es troba per sota o al voltant dels zero graus, si el sòl ja tenia neu prèviament, o bé si està glaçat.

És per això que veure nevar, encara que sigui durant moltes hores, no implica necessàriament que la neu acabi agafant damunt del terra.

Més continguts de