Meteo 15/07/2019

Rècord negatiu en l'índex NAO: què és i com afecta la meteorologia?

A l'estiu una NAO negativa no acostuma a afavorir les pluges al Mediterrani

Miquel Bernis
2 min
Evolució diària de l'índex NAO durant els últims mesos / NOAA

BarcelonaAvui fa 80 dies que l'índex climàtic NAO es va situar en nombres positius per última vegada. Es tracta d'un rècord. Amb dades des del 1900, mai abans hi havia hagut tants dies seguits amb un índex NAO negatiu, segons ha fet públic en un piulada l'Aemet. Què és la Oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO) i com afecta el temps de casa nostra?

La NAO és un índex que es calcula a partir de les diferències de pressió atmosfèrica que hi ha entre Islàndia i les illes Açores. Al volant d'Islàndia hi acostuma a haver una zona de baixes pressions força persistent, i a les Açores un anticicló, però tots dos nuclis s'afebleixen o es reforcen segons l'època. La NAO mesura la diferència entre un nucli de pressió i l'altre.

La NAO provoca conseqüències força diferents al nostre àmbit segons l'època de l'any:

HIVERN

Quan la NAO és positiva, això afavoreix un corrent de vents de l'oest a latitud mitjanes i, per tant, facilita un temps plujós i ventós a la façana oest d'Europa, en àmbits com Galícia i el Regne Unit. Al Mediterrani, en canvi, això afavoreix un temps més aviat sec, amb vents de mestral o de ponent habituals i, per tant, amb un panorama més aviat poc fred. Sobretot es nota a la tardor i a l'hivern.

En canvi, quan la NAO és negativa s'obre la possibilitat d'un temps més caòtic, es fan més habituals els moviments de masses d'aire de sud a nord i de nord a sud. Això vol dir que tant pot passar que ens trobem amb episodis de temperatures molt altes per l'època com el fet invers.

Una NAO negativa també fa que el corrent de vents de l'oest que habitualment governa el clima de latituds mitjanes sigui feble, i això obre també la possibilitat que es formin situacions de vent de l'est al Mediterrani, vents humits que poden portar pluja abundant. No és en absolut una relació matemàtica.

ESTIU

Per contra en els mesos d'estiu un índex NAO elevat acostuma a provocar una situació bastant oposada. Segons el tècnic en recerca del Meteocat, Vicent Altava, una Oscil·lació de l'Atlàntic Nord positiva a l'estiu acostuma a provocar força moviment i possibilitat de precipitacions destacables al Mediterrani, també és més favorable a una situació de temps fresc. En canvi, una NAO negativa fa més probable un escenari de precipitacions minses al nostre àmbit. Segons Altava el motiu d'aquesta diferència és el fet que a l'estiu tant l'anticicló de les Açores com la borrasca d'Islàndia tendeixen a desplaçar-se cap al nord.

Condicions més probables quan la NAO és negativa a l'estiu / MET OFFICE

Altres indicadors que funcionen de manera semblant són l'oscil·lació de l'Àrtic. Els últims mesos aquest indicador també s'ha situat majoritàriament en valors negatius. També hi ha l'índex WeMO (West Mediterranean Oscillation), creat per investigadors de la Universitat de Barcelona amb la finalitat de trobar un indicador d'aquest estil més centrat en el Mediterrani.

stats