Meteo 03/11/2018

Resum d'un octubre excepcionalment plujós i lleugerament més càlid

Feia 24 anys que no es donava un octubre amb tanta pluja a tot Catalunya

Marc Gassó
2 min
Precipitació acumulada en tot el mes d'Octubre amb dades de la XEMA i XOM / SMC

BarcelonaLes diferents situacions meteorològiques que hem anat tenint al llarg del mes d’octubre han estat protagonitzades pel pas de fins a sis borrasques que, en arribar al Mediterrani, s’han reactivat i ens han produït vents molt humits i càlids del sud-est que han comportat registres de precipitacions gairebé històrics.

La precipitació ha sigut molt abundant en gran part del país, i de fet en molts observatoris s'han duplicat o triplicat els registres mensuals de mitjanes de precipitació. De tots ells es destaca el registre d'un indret assedegat com és laq ciutat de Tarragona: a l'observatori del Complex Educatiu del Servei Meteorològic de Catalunya s'ha registrat una quantitat de gairebé 400 litres/m2 mensuals (386,5), més del que sumaven els 10 mesos del 2018 anteriors.

Destaquen altres quantitats com (dades en litres/m2):

  • 462,4 l/m2 al PN dels Ports,
  • 430,7 l/m2 a Viladrau,
  • 378,6 l/m2 al Puig Sesolles,
  • 355 l/m2 a Sant Esteve de Palautordera,
  • 350,4 l/m2 a Molló,
  • 340,1 l/m2 a Alcanar,
  • 338,5 l/m2 a Lliurona,
  • 336,5 l/m2 a Constantí.

Segons comenta el Servei Meteorològic de Catalunya, en alguns sectors, especialment de la costa de Tarragona i del Prepirineu oriental, la precipitació mensual ha sigut tres o fins i tot quatre vegades la mitjana climàtica de l’octubre. Puntualment, i encara a falta del novembre, la tardor ja és la més plujosa de com a mínim els últims 23 anys en indrets del Montsià i el Ripollès.

Mapa d'anomalies de precipitació respecte a la mitjana climàtic d'octubre / SMC

Quant als valors de temperatura mensual, el fet d'estar majoritàriament sota la influència de vents del sud i el sud-est (excepte el tram final de mes) ha comportat que l'octubre s’hagi mantingut en valors semblants o superiors a la mitjana del mes en bona part del litoral i el prelitoral, i especialment a les comarques de Girona.

La circulació de vents de l’oest, que ha provocat la formació d'aquestes borrasques al Mediterrani, també ha sigut un impediment perquè les invasions d’aire fred procedents del nord no ens hagin pogut afectar fins a finals de mes. Cal destacar les zones altes del Pirineu i a la meitat oest, on allà sí que han tingut anomalies semblants a la mitjana o, fins i tot, lleugerament negatives a la temperatura mensual.

Anomalia de temperatura respecte a la mitjana climàtica d'octubre / SMC
stats