Temperatures per sota de la normalitat per primer cop des de gener

El setembre ha sigut sec en general però ha regat la Catalunya Central i el Montseny

Fa alguns anys que és habitual que l'estiu s'allargui fins ben entrat el setembre, o fins i tot fins a l'octubre en algun cas. Aquest any, però, el setembre ens ha portat un ambient de tardor, fins i tot amb temperatures molt baixes alguns dies. La temperatura mitjana del mes s'ha quedat per sota de la mitjana climàtica gairebé arreu del país, i a les cotes altes del Pirineu l'anomalia s'ha acostat fins i tot als 3 graus, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. L'últim mes en què s'havien registrat temperatures per sota de la mitjana havia sigut el gener.

Per calcular aquestes anomalies es té en compte com a mitjana climàtica la del període de referència 1961-1990, que va ser una època més freda que l'actual, de manera que si les dades es comparen amb valors més actuals encara ens trobem que aquest mes de setembre ha sigut marcadament fresc.

Segons dades de l'ARA, a Lleida la mitjana de setembre s'ha quedat en 19,9º, la primera per sota dels 20º des de l'any 2001. A l'aeroport de Girona també cal tirar fins a principis de segle per trobar un setembre més fresc que el d'enguany: 19,5º per 19,3º el 2002. En algunes comarques més centrals i del sud proporcionalment no s'hi ha notat tant la fresca.

En general no ha sigut un mes de setembre plujós, i la majoria de comarques han registrat precipitacions per sota de la mitjana. Això s'ha notat sobretot a les Terres de l'Ebre i en sectors del litoral i prelitoral sud, on en alguns casos no hi ha plogut ni un 30% del que sol fer-ho un setembre normal.

En canvi, però, àmbits com el Montseny, la serralada Transversal i alguns punts del Ripollès i de l'Empordà han rebut força pluja, entre un 30% i un 50% més de la que sol caure en un setembre normal. Sens dubte unes dades que els boletaires cal que tinguin molt en compte. Entre aquestes pluges abundants destaquen els 143 l/m2 de la Vall d'en Bas, els 140 de Perafita, els 140 de la Vall de Bianya i els 131 de Planoles.

Més continguts de