Meteo 09/05/2015

Temps de mosquits

L'augment sobtat de les temperatures ha activat la majoria d'insectes, entre ells el temut mosquit tigre. La sequera no minvarà la seva presència com es podria pensar a priori

Manel Cascante
3 min
El moscard, que té una picada molt més agressiva i molesta que la dels comuns, prolifera en zones on abans no hi era present.

BarcelonaTemporada de mosquits

El mes de maig ha coincidit amb un "salt" brusc a l'alça dels termòmetres, i des de fa dies la sensació d'estiu s'ha fet notar de forma evident arreu. La calor ha afavorit l'activitat de la majoria d'insectes, com sol ser habitual cada any per aquestes dates, i entre ells els mosquits, que des de fa alguns dies que ja ens acompanyen en major o menor mesura a bona part del territori.

En Roger Eritja, biòleg entomòleg del servei de control de mosquits del Baix Llobregat ens confirma que els primers exemplars adults de mosquit tigre enguany es van trobar durant la segona setmana del mes d'abril, per bé que recorda que hi ha espècies de mosquits primerenques que es poden trobar fins i tot a l'hivern, si aquest no és massa dur.

El mosquit tigre

El mosquit tigre -Aedes albopictus- va arribar a Espanya l'any 2004 procedent de l'Àsia, on hi vivia en forats inundats dels troncs dels arbres. Les femelles són les úniques que ens piquen, i ho fan per obtenir la sang que necessiten com a aliment per tal de pondre els ous. Els mascles, en canvi, s'alimenten del nèctar de les flors. Una sola picada d'una femella és suficient per tal que es generin a posteriori uns 80 nous mosquits. Es una espècie que vola molt poc, normalment no solen viatjar més de 400 metres del punt on neixen, motiu pel qual pot implicar que puguin assolir densitats destacables en un punt en concret, però no fer-ho a pocs centenars de metres.

Importància de les condicions meteorològiques

La manca de pluges d'aquesta primavera, i previsió que tampoc arribin a mitjà termini, ens podria fer pensar a priori que enguany n'hi haurà menys, ja que els mosquits necessiten l'aigua per criar. La realitat però és molt més complexa i no permet extreure conclusions de forma genèrica. En aquest sentit Eritja esmenta que si plou més, i sobretot de forma freqüent, s'inundaran en major grau els recipients abandonats que pot utilitzar l'espècie per criar, un fet que els pot acabar afavorint. Per contra, els punts de cria més importants a nivell domèstic solen ser recreatius, com ara bidons per regar, galledes i d'altres recipients on s'hi sol posar aigua per regar. Si no plou tendim a reciclar i acumular més aigua al l'exterior, i se'n usa més per regar. La sequera aleshores, paradoxalment, podria fins i tot arribar afavorir indirectament el mosquit tigre.

Com els podem mantenir a ratlla?

Al nostre entorn la majoria de larves d'aquesta espècie es desenvolupen en aigües que es troben en petits recipients, dins dels habitatges, motiu pel qual en el seu control una part molt important de la feina l'han de fer els mateixos ciutadans. Al web del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat hi trobem un seguit de recomanacions per tal d'evitar la seva presència a casa nostra. Entre elles cal destacar, per exemple, localitzar si tenim pots, recipients, desaigües, petites cisternes o plats i cendrers a l'exterior on hi puguin criar. Un cop trobats cal buidar-los, tant si sembla que hi ha larves com si no, i posteriorment posar els recipients cap per avall per tal d'evitar que es tornin a inundar. Cal revisar periòdicament el nostre habitatge, intentar que també ho facin els nostres veïns, i no abaixar la guàrdia ja que el mosquit esperarà sempre la mínima oportunitat per reproduir-se.

Així doncs, la sequera no evitarà que aquest estiu ens haguem de rascar per les molestes picades del mosquit tigre, tot i que en part si que està a les nostres mans que ho acabem fent més o menys. Les condicions meteorològiques juguen un paper important en la densitat de població del mosquit tigre, però no són, ni de bon tros els únics factors que hi intervenen.

Recordeu que a 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats