Com afecta la cota de neu les grans ciutats?

La cota de neu serà un factor clau de cara a aquest dilluns i dimarts

A les grans ciutats com Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona l'illa de calor és un fet real, però tenim certs dubtes de fins a quin punt aquest fenomen afecta la cota de neu.

En el cas de Barcelona, que és la ciutat més gran de Catalunya, el fenomen de l'illa de calor és on es manifesta més intensament. Quan tenim episodis de neu, però, val a dir que l'illa de calor es minimitza a marxes forçades. En les últimes observacions d'aquest hivern veiem com l'illa de calor, en ocasions de nevades, és gairebé inexistent.

Això es deu al fet que l'illa de calor és un fenomen que s'acostuma a donar i intensificar en situació de calma en superfície i subsidència, en anticicló en definitiva. Per tant, són situacions en què la superfície artificial de les ciutats emmagatzema la calor rebuda durant el dia i manté la temperatura irradiant-la durant la nit. Tot i això, quan tenim situacions d'advecció, és a dir, ventades, l'illa de calor és minimitza gairebé fins a ser nul.la. El mateix passa amb la precipitació quan és intensa i persistent: el descens de la temperatura és homogeni a gran part de la ciutat a causa del desplomament de l'aire més fred de les capes més altes fins a la superfície.

Així doncs, val a dir que malgrat l'existència d'illes de calor aquest fenomen no afecta gaire directament la cota de neu a les grans ciutats. Fins i tot, en el cas de Barcelona, s'ha vist nevar a la zona alta per sobre dels 100 metres i ploure al Vallès a les zones més enclotades i sobre el paper molt més fredes que la ciutat, com va ser el cas del 8 de març del 2010.