L'aiguat de Sant Llorenç, més insistent que extraordinàriament intens

La pluja va acumular més de 200 l/m2 en quatre hores a Colònia de Sant Pere

L'aiguat d'ahir a la tarda al Llevant de Mallorca ha tingut devastadores conseqüències, sobretot per la insistència i el fet que la tempesta es va realimentar diverses vegades. Les dades més bones que hi ha fins ara del fenomen corresponen a les estacions automàtiques que l'Agència Espanyola de Meteorologia té a Colònia de Sant Pere i a Artà, les dues a entre 10 i 14 quilòmetres de Sant Llorenç des Cardassar. Entremig d'aquests tres nuclis hi ha bona part dels petits torrents i rieres que s'acaben ajuntant per creuar el poble de Sant Llorenç, per tant, les dades de Colònia de Sant Pere i d'Artà són força bones per veure fins a quin punt es va poder omplir i desbordar el Torrent.

A Colònia de Sant Pere es van acumular ahir 233 l/men tot el dia, i a Artà 157. Les dades horàries mostres que el pic de la tempesta va arribar entre les 7 i les 8, quan es van acumular fins a 72 l/m2. Però el més important és que durant quatre hores van anar caient més de 30 l/mper hora, i entre les 7 i les 9 se'n van acumular 120.

72 l/men una hora és un aiguat fort, però no és un aiguat en absolut extraordinari. Per posar un exemple, el 12 de setembre al Raval de Barcelona van caure 76 l/men 30 minuts. En el cas de Sant Llorenç, per tant, les inundacions arriben no tan per un aiguat excepcionalment intens, sinó pel fet que la tempesta es va quedar estàtica i es va regenerar diverses vegades per acabar provocant les acumulacions de pluja de més de 200 l/men 4 hores.

També és possible que entremig d'aquests deu quilòmetres hi hagués pluges encara més abundants. Ahir, a Barcelona, a les Corts van caure 98 l/m2, mentre que a Sant Andreu no es va arribar ni a un 1 l/m2, dos barris que només estan separats per 6 km. Les tempestes sovint tenen aquestes dinàmiques molt locals i, per tant, és molt probable que hi hagués acumulacions de pluja superiors a les dades de què disposem per ara.

Al Llevant de Mallorca, el precedent més similar a l'aiguat d'ahir és el del 6 de setembre del 1989. Llavors van arribar a caure 250 l/ma Manacor, i la torrentada també va provocar inundacions importants a Sant Llorenç.

No cal anar tan enllà per trobar un precedent d'un aiguat similar a Catalunya. El 12 d'octubre del 2016, fa dos anys, un diluvi força similar va descarregar entre Cabrils i Vilassar. En aquell cas es van acumular 220 l/m2 a Cabrils en menys de quatre hores i 200 a Vilassar. Pluges que per durada i acumulació són força similars a les d'ahir.