Quan arribarà la calor d'estiu?

Els pronòstics estacionals ens indiquen un juny amb calor moderada

Avui dia encara se'ns fa difícil saber quan arribarà definitivament la calor d'estiu, però els mapes ja comencen a mostrar de manera unànime que la calor d'estiu podria arribar a finals d'aquesta última setmana de maig. Ara per ara, encara no sabem si serà fugaç o es prolongarà.

Tot i això, si fem cas dels models estacionals americans –de la NOAA–, en el primer mapa, on es mostren les anomalies de temperatura ('T2M anomalies'), s'hi pot observar com sobre Catalunya no hi ha cap color definit; quedem en una zona blanca. Per tant, esperem que durant el mes de juny les temperatures tinguin uns valors molt pròxims a la mitjana. És a dir, hauria de fer calor d'estiu. En canvi, a la meitat sud peninsular, s'espera que el juny sigui més fresc del normal. A la resta d'Europa aquestes tonalitats carbasses ens indiquen la presència d'anomalies positives destacables i, per tant, s'espera que sigui més càlid en aquells sectors. En definitiva, a Catalunya estaríem parlant d'una probabilitat alta que el mes de juny faci calor i tinguem  uns   valors molt pròxims a  la mitjana climàtica pel que fa a les temperatures

Quant al mapa de precipitacions ('prec anomalies'), no tenim tan bones notícies. S'observa com sobre Catalunya hi predomina el color verd fosc i blau al Pirineu. Per tant, això es tradueix en el fet que és probable que tinguem  un augment de precipitacions respecte a la mitjana climàtica, d'entre un 60% i un 100%. És a dir, podria arribar a ploure el doble de la mitjana climàtica.

Cal citar també que el pronòstic estacional de l'Aemet dista força de la previsió americana. En aquest cas, ens donen un juny amb temperatures al voltant d'un 30% superiors a la mitjana climàtica i unes precipitacions que estarien dins la mitjana climàtica. És a dir, les que toquen pel mes de juny, que no acostuma a ser un mes en què plogui gaire.

Englobant els diferents pronòstics estacionals, tot ens fa pensar que el mes de juny, a diferència dels últims mesos, podria fer més calor a Catalunya. Però les anomalies destacables de precipitació ens pronostiquen un juny, no especialment fred ni plujós com està sent aquest maig, ja que els models no detecten anomalies de temperatura negatives, però sí que podria ser especialment tempestuós cap al Pirineu i a la meitat nord del país durant les tardes. Tot i això, com sempre advertim, aquests pronòstics no s'han d'agafar al peu de la lletra; són orientatius i poden fallar.