Publicitat
Publicitat

Sota la boira

Aquest element meteorològic, habitual de l'estació freda a l'interior del país, ja fa un parell de dies que visita aquest entorn. Els mapes del temps anuncien que podria allargar-se durant un bon grapat de dies

Ha trigat, però finalment la boira s'ha instal·lat amb decisió a la Terra Ferma. De fet, ja ho va fer ja ahir a moltes comarques de la Catalunya Central, el pla de Lleida, la plana de Vic i de l'entorn de la Vall de l'Ebre, però avui novament s'ha tornat a escampar amb ganes per aquestes contrades de terra endins.

Per què la boira és tan freqüent a l'hivern?

Tots aquells qui tinguin un baròmetre hauran comprovat que avui la pressió atmosfèrica supera en molts casos els 1030 hPa a nivell del mar. Aquesta alta pressió és símptoma inequívoc que ens trobem sota d'un anticicló potent que garanteix temps plàcid i estable a moltes comarques, però per contra també afavoreix la boira i l'ambient fred i humit en d'altres. Els anticiclons són habituals i especialment persistents a la nostra latitud entre mitjans de desembre i finals de gener.

Aquests centres d'altes pressions es caracteritzen per un descens general de l'aire al seu interior, la subsidència, un fet que implica que aquest es vagi comprimint i escalfant causa de l'increment de pressió a mesura que baixa. Això fa que la humitat disminueixi i que la temperatures siguin relativament agradables en general, un fenomen que fa que les muntanyes gaudeixen de dies especialment radiants i poc freds, però per contra, també implica que l'aire fred es vagi dipositant dia rere dia cap a les valls i fondalades, un fet que accentua les inversions tèrmiques i també genera extensos bancs de boires a poques desenes de metres de la superfície.

Boires persistents

És justament ara, quan els raigs solars arriben més inclinats, que les boires es poden perpetuar durant uns quants dies, o fins i tot setmanes, sempre que l'anticicló estigui centrat a la vertical de Catalunya i impedeixi situacions de vent, o de cert dinamisme atmosfèric, que les puguin arribar a trencar o dissipar. Aquesta inclinació dels raigs solars fa que l'energia dels mateixos  quedi repartida en una superfície molt més gran que per exemple a la tardor o a l'estiu, i que per tant no impliqui suficientment escalfament diürn com per esvair-les.

Uns quants dies més de boira

L'arribada d'una cua de front desgastada al Pirineu aquesta tarda farà que es reforcin transitòriament els vents del nord en aquest àmbit, i també el mestral a la Vall de l'Ebre. En qualsevol cas, però, sembla que ho faran amb poca empenta i que, si bé podran reduir o esvair alguns bancs de boira, aquesta tornarà a ser molt freqüent entre demà i com a mínim el dia de Nadal o de Sant Esteve. El temps podria ser un mica més dinàmic a partir d'aleshores, amb més fred i amb força més vent.

A ' www.ara.cat/meteo'  hi trobareu la previsió per al vostre municipi

 

 

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT