Meteo 10/05/2018

Els boletaires, eufòrics després d'una primavera de grans pluges

En els últims mesos han aparegut algunes varietats de múrgoles que feia anys que no es veien

Miquel Bernis
2 min
Múrgoles vistes els últims dies al Ripollès / ENRIC GRÀCIA

BarcelonaLa continuïtat i abundància de les pluges des de finals del mes de gener han provocat una primavera de molta abundància de bolets als boscos. Tot i que aquesta no és l'època en què floreixen la majoria d'espècies, varietats com les múrgoles, els moixernons i els cama-secs sí que apareixen habitualment en aquesta estació.

Segons el micòleg Enric Gràcia, els últims dos mesos han sigut realment excepcionals en aquest sentit, se sol parlar de la múrgola en singular, però, segons Gràcia, es poden arribar a trobar fins a 26 varietats diferents d'aquest bolet a casa nostra, algunes de les quals han aparegut aquesta primavera per primer cop en molts anys a Catalunya.

“En els últims dos mesos m'han enviat fotos d'arran de mar, de muntanya... tothom està molt content”, explica Enric Gràcia. Les dades de precipitació són clares, Barcelona ha tingut quatre mesos seguits amb més pluja del normal, un fet que s'havia donat per últim cop entre el desembre del 2009 i el març del 2010, el de la gran nevada. En un observatori més pròxim als grans boscos com el de Guardiola de Berguedà s'hi han acumulat 410 l/m2 des que va començar l'any, en els nou mesos anteriors n'havien caigut poc més de 300.

Múrgoles d'aquesta primavera / ENRIC GRÀCIA

La calor ja comença a fer el seu efecte i els bolets van de baixa. “El més normal la setmana passada era que quan arribés a la nit tingués 8 o 10 diapositives de gent que preguntava sobre múrgoles, ahir no n'hi va haver cap”, explica Enric Gràcia, que confessa també que avui ha estat a 1.400 metres i que fins i tot a aquest nivell els bolets començaven a estar passats.

No hi ha garanties que aquesta magnífica primavera es tradueixi en una tardor excepcional de bolets, però si la dinàmica continués així estaríem davant d'una situació extraordinària. “Si continua aquest temps, a final de juny trobarem els primers ceps i rossinyols”, augura Enric Gràcia, que llança un missatge tranquil·litzador per acabar la nostra conversa: “El més important és que les reserves queden, que el miceli ha emmagatzemat molt bé”. Si la florida no arriba a la tardor, arribarà la primavera vinent.

stats