Augmenten a vuit les víctimes del temporal 'Friederike' a Holanda i a Alemanya

Les ratxes de vent de fins a 200 km/h van aixecar ahir teulades i van tombar múltiples camions

El pas de la potent borrasca 'Friederike' va provocar un temporal de vent molt dur aquest dijous en països com Holanda i Alemanya. Vuit persones van morir als Països Baixos i a Alemanya, dos dels quals bombers que feien tasques de neteja. La majoria de víctimes s'han produït per caigudes d'arbres o de murs, però una d'elles va morir en accident de trànsit, quan el camió que conduïa va ser arrossegat a l'altre costat de la carretera.

A l'aeroport de Schiphol, a Amsterdam, el vent va arribar a bufar amb una ratxa de 122 km/h, i les ventades van fer malbé diverses plaques de la teulada de l'aeroport. A la ciutat de Hoek van Holland les ratxes van superar ahir els 140 km/h, segons dades oficials del servei meteorològic neerlandès. En alguns punts elevats d'Alemanya el vent va arribar a bufar amb ratxes de fins a 200 km/h; és el cas per exemple a la muntanya de Brocken, on segons dades del servei meteorològic alemany el vent va arribar fins als 203 km/h.

El temporal va obligar a parar la circulació de trens en diverses regions del centre i l'oest d'Alemanya. i l'aeroport de Schiphol, a Amsterdam, va aturar del tot la seva activitat en alguns moments.

La xarxa va plena de vídeos de teulades arrencades, camions tombats a la carretera, arbres a terra i gent que cau a causa de la força del vent. Segons la web de trànsit Vid, el vent va tombar ahir com a mínim 17 camions a les carreteres holandeses. A Rotterdam el vent va fer bolcar fins i tot grans contenidors de càrrerga. Segons l'associació d'asseguradores CDV les pèrdues econòmiques per la borrasca es poden evaluar en uns 500 milions d'euros a Alemanya.

Aquest divendres la borrasca està afectant Polònia on encara hi pot haver algunes ratxes de vent de més de 100 km/h. Amb el pas de les hores la pertorbació anirà perdent força.

El nom de 'Friedeirike' ha estat assignat a la pertorbació gràcies al programa Adopt-a-Vortex de la Universitat de Berlín, un programa que permet que tothom pugui posar nom a un anticicló o una baixa, si a canvi s'ajuda a finançar el departament de meteorologia de la universitat.