Meteo 03/10/2015

On han caigut els llamps de les últimes hores?

Les tempestes han estat especialment intenses i han estat acompanyades de força electricitat, sobretot a prop del litoral i també en punts del Pirineu

Manel Cascante
2 min
Mapa de llamps d'avui fins a les 10 h del Servei Meteorològic de Catalunya. XDDE

BarcelonaEl mapa de descàrregues de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya és ben explícit. Els llamps han caigut sobretot damunt del mar, però també ho han fet a terra endins en punts del litoral i del prelitoral. La imatge mostra també una altra zona afectada per les descàrregues a l'entorn del Pirineu i del Prepirineu oriental. Cal recordar que el símbol del llamp correspon a la seva polaritat i que hi ha llamps de càrrega negativa (-) i de càrrega positiva (+).

Quan es formen els núvols de tempesta –els cumulonimbus– a l'interior es produeix un camp elèctric a causa de la distribució de càrregues. A la part superior del núvol, la zona més freda, s'hi concentren les càrregues positives, i a la base les negatives, per bé que aquí també hi ha una zona secundària amb càrregues positives. Els núvols de tempesta s'electrifiquen sobretot a causa de la fricció que es produeix quan col·lisionen les diferents partícules que els formen, com els petits fragments de gel i calamarsa en presència de gotes d'aigua en subfusió. Tot plegat genera un camp elèctric a causa de la distribució de càrregues.

Si la diferència de potencial entre les parts del núvol és prou gran, aleshores es produeix una descàrrega elèctrica -un llamp- per mantenir l'equilibri elèctric. Si es genera dins del mateix núvol, o bé entre dos núvols, aleshores es parla d'un llampec. Si passa entre un núvol i el terra, parlem d'un llamp.

La majoria de descàrregues elèctriques generades per les tempestes no arriben al terra, per això hi sol haver més llampecs que llamps. Els llamps són negatius quan es generen des de la base del núvol, carregada negativament, i el terra que està carregat positivament. Els positius són força menys abundants que els negatius.

Recordeu que a www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats