Com serà el desembre?

Ni estiuets ni fredorades són gaire probables aquestes pròximes setmanes

Encara no haurem tancat la primera setmana de desembre i segurament aquest mes ja haurà superat les precipitacions habituals que solen caure durant el mes. La borrasca mediterrània que ens afectarà al voltant de dimecres deixarà precipitacions de més de 50 l/m2 en força comarques, i és possible que se n'acumulin més de 100 al Pirineu oriental, en algunes comarques de Girona i fins i tot a les Terres de l'Ebre. Normalment el desembre és un mes de força calma, en què solen dominar els anticiclons, de manera que fàcilment aquesta borrasca per si sola farà que el mes globalment sigui plujós.

Tot apunta a un cap de setmana llarg amb temps tranquil i més sol que núvols. El següent canvi de temps destacable arribaria dilluns de la setmana que ve. El pas de diferents fronts dibuixa un panorama de nevades destacables la setmana que ve al Pirineu occidental, però a la resta segurament el vent serà més protagonista que no la pluja. Les possibilitats que pugui tornar a ploure de manera una mica més extensa són ara mateix una mica més altes al voltant dels dies 13 i 14, divendres i dissabte de la setmana vinent, però òbviament la incertesa en els pronòstics encara és molt alta.

En el conjunt del mes hi ha uns quants indicadors que fan preveure un desembre marcat pel pas de força fronts poc actius: molts dies de vent i temperatures més aviat altes per l'època. Les últimes previsions estacionals de l'agència nord-americana NOAA fan pensar que serà un mes amb moltes pluges a la façana atlàntica d'Europa, especialment al nord del continent. Això comportaria un temps canviant al Mediterrani, però amb pertorbacions que deixarien en general poca pluja o gens.

També és un indicador de nevades significatives al vessant nord del Pirineu i en general al Pirineu occidental, però difícilment amb situacions de neu en cotes baixes. Si es confirma aquest patró de temps, això també voldria dir un temps amb poques boires i amb humitat més aviat baixa. També el model de predicció europeu sembla apuntar en aquesta direcció un cop passat el temporal de dimecres: pluges més abundants del normal al Cantàbric o a Galícia, però escasses al Mediterrani.

Aquest tipus de temps no afavoreix els intercanvis de masses d'aire entre latituds altes i baixes, cosa que fa pensar que és poc probable que durant els pròxims quinze dies hi hagi cap gran entrada d'aire fred o cap estiuet. El model nord-americà no entreveu un desembre més fred del normal, sinó que són més aviat probables temperatures per sobre del que tocaria. També el model europeu apunta cap a temperatures per sobre del normal, sobretot la setmana que ve.