Meteo 19/07/2017

Els ecosistemes mediterranis, amenaçats pel canvi climàtic

Una investigació del CREAF ha conclòs que la substitució d'unes espècies per unes altres de més resistents, o fins i tot boscos per matollars, seran les conseqüències més visibles lligades al canvi climàtic

Manel Cascante
3 min
Exemplar de pi roig mort a les muntanyes de Prades

BarcelonaEl canvi climàtic ja altera actualment boscos i matollars mediterranis, una tendència que es preveu que s'agreugi de cara al futur. Aquesta és una de les conclusions que ha extret un extens equip del CREAF liderat per Josep Peñuelas a partir de la recopilació d'estudis, experiments i dades obtingudes al camp en tres ecosistemes mediterranis catalans.

Els estudis consultats inclouen experiments de camp i sèries de dades de més de 20 anys de diversos ecosistemes emplaçats a Prades, el Garraf i el Montseny. Es tracta d'alzinars en el primer cas, matollars semiàrids afectats recentment pel foc, en el cas del Garraf, i boscos temperats i humits en el tercer cas. Segons Peñuelas, investigador del CSIC al CREAF, els resultats obtinguts es poden extrapolar a altres zones.

Substitució d'alzinars per matollars

La investigació ha revelat que hi ha espècies menys resistents que d'altres a l'augment de la temperatura i la sequera, un fet que, segons Peñuelas, fa pensar que en un escenari futur més àrid la composició i distribució de les espècies canviarà al Mediterrani. L'expert afegeix que "és possible que boscos actuals d'alzines passin a ser matollars en un futur, més resistents a aquestes condicions".

Aquests resultats estan en la línia del que passa en altres zones de la península Ibèrica, on el canvi climàtic i la manca de gestió forestal estan accelerant la substitució d'espècies.

Els resultats també han permès comprovar que la sequera i l'increment de la temperatura provoquen que espècies força resistents com l'alzina i l'arboç creixin menys, i que fins i tot mostrin pics de mortalitat en sequeres greus.

Un altre efecte lligat al canvi climàtic és l'alteració dels períodes de floració, fructificació o dispersió i la quantitat de llavors. A més, tal com explica Joan Llusià, investigador del CREAF i autor de l'estudi, la sequera fa que moltes plantes alliberin més compostos volàtils, que són inflamables i incrementen el risc d'incendi.

Menor disponibilitat d'aigua i de nutrients al sòl

El canvi climàtic també afectarà el sòl, ja que el cicle dels nutrients quedarà molt alterat. L'aigua i diversos nutrients com el fòsfor, el nitrogen o el potassi estaran menys disponibles i, segons Jordi Sardans, coautor de l'estudi i investigador del CREAF, "una lleugera reducció en la disponibilitat d'aigua pot suposar una gran dificultat per als boscos per retenir i acumular els nutrients, que s'escapen arrossegats per les fortes pluges".

També es preveu que es redueixi la capacitat del sòl i els vegetals per retenir el carboni, el qual probablement retornarà a l'atmosfera, cosa que incrementarà els nivells de CO2.

Gran capacitat d'adaptació i aclimatació de les plantes mediterrànies

Com a nota positiva, les espècies mediterrànies han respost als canvis ambientals naturals o induïts pels experiments i han mostrat una ràpida aclimatació i adaptació a la sequera.

Les comunitats de plantes han patit canvis en els gens i en la forma que s'expressen per tal de minimitzar els efectes negatius causats per la manca de pluges i l'increment de la temperatura. Això, juntament amb la gestió forestal, proporciona un bri d'esperança pel que fa a la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

stats